Některé obce nečekají na zákon a už připravují sociální byty

Některé obce budují sociální bydlení i bez zákona (zdroj: ČT24)

Původně povinně, teď dobrovolně. Ministerstvo práce a sociálních věcí finišuje s návrhem zákona o sociálním bydlení. Svou rétoriku v něm ale zmírnilo. Mnohé obce se na to přesto připravují a sociální bydlení chystají. I když by nejspíš nemusely.

Od ledna měl platit zákon o sociálním bydlení, podoba návrhu ale teprve finišuje. Mnohé obce se přesto připravují a sociální bydlení už chystají, i když by možná ani nemusely. Podle původních plánů a schválené koncepce měly byty povinně zajišťovat samy obce, podle poslední verze by se ale do systému sociálního bydlení mohly zapojit dobrovolně.

Příkladem obce, která už sociální bydlení chystá, je Neubuz na Zlínsku s necelou pětistovkou obyvatel. Obec koupila dům, kde připravuje tři sociální bytové jednotky. I když hotové budou až za rok, už teď mají zájemce. „Připravuje se nový zákon, tak jsme trochu předběhli dobu,“ komentuje situaci místní starostka Renata Zábojníková (nez.).

V Radosticích na Brněnsku pak sociální bydlení funguje už jedenáct let. Pro sociálně slabé, kteří jsou místními občany, tam mají k dispozici osm bytů.

Místo povinnosti dobrovolnost

Návrh zákona o sociálním bydlení se neustále mění. Z původní povinnosti zřídit sociální byty kvůli odmítání obcí sešlo. „Původní návrh byl pro nás naprosto neakceptovatelný. Byly v něm pouze povinnosti a sankce,“ říká František Lukl (nez.), předseda Svazu měst a obcí ČR.

I proto ministerstvo ustoupilo a upravený návrh zákona nemluví o povinnosti, ale dobrovolnosti. „Když se dobrovolně zapojí, dostanou automaticky finanční prostředky na řešení problematiky,“ přislíbila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Kdo je sociálně slabý?
Zdroj: ČT24

Ministerstvo počítá zhruba s třemi miliardami korun ročně na provoz a investice a s osmi sty miliony na sociální práci.