Český voják v Mali zneškodnil islamistu a ochránil kolegy, dostal první medaili EU

Český voják dostal vysoké vyznamenání Evropské unie za to, že při loňském teroristickém útoku v Mali zneškodnil útočníka. Je prvním nositelem této medaile za mimořádné zásluhy.

Vyznamenání obdržel četař ze 44. lehkého motorizovaného praporu z Jindřichova Hradce za svůj čin z loňského 21. března. Společně s dalšími vojáky bránil hotel v maliském hlavním městě Bamaku, kde sídlí velení výcvikové mise Evropské unie (EUTM Mali) a jehož ochranu mají čeští vojáci na starosti.

Za útokem stála skupina ozbrojenců, na hotel přímo zaútočil jeden muž vyzbrojený útočnou puškou AK-47 a granáty. Podle velitele mise Wernera Albla český četař při útoku připravil kulomet ke střelbě, pozoroval situaci a upřesňoval informace s ostatními přítomnými.

„Jakmile jeden z útočníků zahájil palbu proti příslušníkům mise, kteří se nacházeli před hotelem, četař C. H. okamžitě zareagoval a zahájil bojovou činnost opětováním palby,“ poznamenal Albl. „Díky jeho rychlé a rozhodné reakci byl útočník neutralizován dříve, než stačil zranit nebo zabít kohokoliv z civilního personálu či vojenských příslušníků mise,“ dodal velitel.

Rozhodl se velmi profesionálně, rychle, kvalitně a v podstatě ochránil nejenom naše vojáky, ale i ostatní vojáky, kteří působí v tomto štábu.
Josef Bečvář
náčelník Generálního štábu Armády ČR

Český četař podle zástupce vojenského představitele ČR při Evropské unii Ladislava Sekana uvedl, že musel při palbě postupovat s maximální opatrností. „Při střelbě jsem se snažil neohrozit odraženými střelami příslušníky druhé jednotky, které útok zastihl ve strážním domku vjezdové brány, za kterou se útočník kryl,“ řekl.

Medaili českému vojákovi udělila šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová, při slavnostním ceremoniálu mu ji předal generální ředitel Vojenského štábu EU Esa Pulkkinen.

Medaile je podle české armády nejvyšším stupněm uznání pro vojenský i civilní personál, který při misi nebo operaci Evropské unie prokáže mimořádnou statečnost a odvahu. Udělit ji může jen vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Vydáno pod