Teploty v Česku klesly hluboko pod nulu. Celodenní mrazy hrozí i v příštích dvou týdnech

Události: Na Kvildě klesly teploty pod minus 30 stupňů (zdroj: ČT24)

Česko v následujících dvou týdnech čeká období, kdy by se teplota přes den neměla vyšplhat nad nulu. Oteplení přijde až s koncem ledna, kdy sněžení vystřídá déšť. V noci na sobotu klesly teploty pod minus 30 stupňů Celsia na devíti stanicích v republice, především na Šumavě. Nejnižší teploty byly naměřené na šumavské Rokytské slati, a to minus 34,5 stupně Celsia. Šlo zatím o největší mráz v této zimě.

Průměrná teplota vzduchu přes den se v následujících dvou týdnech bude pohybovat kolem minus dvou, později kolem minus jednoho stupně. Noční průměry budou zhruba osm stupňů pod bodem mrazu.

„V těchto dvou týdnech lze očekávat i delší období celodenních mrazů a srážky převážně sněhové,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tepleji bude po 23. lednu. Průměrné denní teploty se přehoupnou přes nulu a zejména v nižších polohách bude namísto sněhových vloček padat déšť. Na srážky budou následující čtyři týdny o trochu bohatší.

„První týden předpovědi bude pravděpodobně srážkově nadprůměrný, další tři týdny by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru,“ upřesnili meteorologové.

Výhled počasí
Zdroj: ČT24

Velmi silné mrazy zasáhly celé Česko v noci na sobotu. V neděli budou Čechy podle meteoroložky ČT Taťány Míkové z větší části pod oblačností a mrazy už nebudou tak silné, na východě republiky ale stále trvá riziko silných mrazů.

V neděli bude od západu také přicházet sněžení a bude se držet hlavně v horách - v Krušných Horách, na Šumavě, v Novohradských horách, Jizerských horách a Krkonoších. Podle Míkové ovšem oproti situaci v týdnu připadne jen několik centimetrů.

Události: Mrazy místy trhaly vodovodní potrubí (zdroj: ČT24)

Česko sevřel silný mráz

  • Rokytská slať z komplexu Modravských slatí je v jádrové zóně šumavského parku, celé území je veřejnosti nepřístupné. Slať se nachází pět kilometrů od Modravy ve výšce 1100 metrů.

Pod minus 34 stupňů klesly teploty v noci na sobotu na šumavské Rokytské slati, což je zatím nejnižší naměřená teplota této zimy. 

Podle Martina Adamovského z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni (ČHMÚ) to není úplně reprezentativní místo, protože jde o mrazovou kotlinu, tedy o údolí, kam stéká studený vzduch a teploty jsou tam vždy nízké.

Třicetistupňový mráz byl na Šumavě také například na stanici Perla poblíž Kvildy na Prachaticku nebo na Březníku u Modravy na Klatovsku, kde se teplota dostala na minus 33,8 stupně.

Silné mrazy zaznamenali meteorologové v celém Jihočeském kraji. V Černé v Pošumaví bylo například minus 22 stupňů Celsia.

„V noci na neděli bude opět mrznout, ale takových extrémních hodnot už teploty dosahovat nebudou,“ uvedla Miloslava Starostová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Způsobí to oblačnost a sněžení, což bude rozdíl oproti jasné noci na sobotu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Orlických horách spadly teploty až na minus 33

K minus 15 až 20 stupňům klesly v noci teploty také na severu Čech. V některých lokalitách bylo ještě chladněji. Nejmrazivěji bylo v osadě Jizerka v Jizerských horách, k ránu tam teplota klesla k minus 27 stupňům, na rašeliništi k minus 30 a u hydrologické stanice bylo minus 30,1 stupně Celsia.

Velmi chladno bylo i na Rolavě v Krušných horách, kde meteorologové naměřili minus 30,9 stupně. V Plzeňském i Karlovarském kraji padly ráno teplotní rekordy sledované dlouhodobě meteorology pro tento den. Největší mráz v Plzeňském kraji byl v Konstantinových Lázních na Tachovsku, a to minus 23,2 stupně Celsia, na Klínovci v Karlovarském kraji naměřili minus 19,2 stupně.

  • Meteorologové vyhlásili smogovou situaci pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka. Nejhorší situace byla ve Věřňovicích na Karvinsku, kde byl imisní limit pro polétavý prach překročený o 113 mikrogramů na metr krychlový. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.

V Orlickém Záhoří v Královéhradeckém kraji teploty spadly k minus 33,2 stupně. V Broumově pak naměřili minus 27 stupňů, stejně jako v roce 1985. V Peci pod Sněžkou na Trutnovsku bylo minus 19,3 stupně. 

V Moravskoslezském kraji, kde nyní platí smogová situace, bylo až minus 24 stupňů Celsia. „Teploty klesaly nízko i ve velkých městech. Například Olomouc měla téměř minus 21 stupňů a v Šumperku teplota klesla až na minus 25 stupňů Celsia,“ uvedl Martin Tomáš z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni (ČHMÚ). Ve Zlíně bylo ještě v poledne minus 13 stupňů, v Ostravě pak 14 stupňů po nulou. 

Silné mrazy přinesly i problémy s vodovody. Potrubí prasklo třeba v Pardubicích nedaleko nemocnice. Bez vody zůstala celá ulice. Odstraňování havárie nebylo možné odkládat. Voda vytékala na povrch a rychle namrzala, ohrožovala i sanitky, které vjíždějí do areálu.

Nebezpečí nepředstavuje jen silný mráz, ale mohou se jím stát i masy sněhu na střechách. Nedaleko Bouřňáku u Moldavy v Krušných horách se na běžkaře zřítila zasněžená střecha horského přístřešku. Muž utrpěl středně těžké zranění.

V Praze teplota vzduchu ráno klesala k minus 15 stupňům Celsia. Noclehárny pro lidi bez domova byly přesto obsazeny jen na 85 procent. 

V Praze-Dolních Měcholupech strážnice městské policie našla mrtvého bezdomovce. Jednou z příčin jeho smrti bylo pravděpodobně podchlazení, řekl mluvčí pražské záchranné služby Dominik Horna. Na případ mrtvého bezdomovce upozornil server Novinky.cz. 

Celkem v Praze během pátku a soboty zemřeli na následky podchlazení tři lidé. Jednou z pátečních obětí byl hlídač na parkovišti v Praze-Karlíně, druhou bezdomovec, který umrzl na Libeňském mostě. K lidem s podchlazením vyjížděli pražští záchranáři během pátku a soboty celkem devětkrát.

Mrazivé dopoledne v Praze
Zdroj: David W Cerny/Reuters
Vydáno pod