Česko zasáhlo nejvydatnější sněžení za poslední roky. Kamiony zablokovaly silnice

Události v Regionech: Silné sněžení a vítr potrápily Česko (zdroj: ČT24)

Nebývale husté sněžení a silný vítr komplikují dopravu v Česku. Oproti ránu se ale situace výrazně zklidnila. Problémy přetrvávají na některých silnicích první třídy a železničních tratích. Hasiči vyjížděli k víc než stovce případů popadaných stromů nebo dopravních nehod. Meteorologická výstraha před sněžením platí do zítřejšího rána, v nižších polohách ji navíc doplní náledí – a následovat budou arktické mrazy.

VÝSTRAHY METEOROLOGŮ

Kolik napadne sněhu
Zdroj: ČT24

Výrazné ochlazení a doprovodné jevy, jako je sníh a led, přináší studený arktický vzduch, který nad střední Evropu míří už od úterý. Zejména mokrý sníh, jenž v průběhu středy napadl, během dne tál – a večer s poklesem teplot může vytvořit z celé republiky v nižších polohách kluziště. Jaké výstrahy tedy platí?

Výstraha před větrem a sněhovými jazyky
Zdroj: ČT24

SNÍH: Výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí platí pro polohy od 800 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji až do čtvrtečních 9:00. Ve zbytku republiky s výjimkou jižní Moravy je do čtvrtečního rána v platnosti tatáž výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.

Výstraha ČHMÚ před náledím
Zdroj: ČT24

VÍTR: Výstraha před silným větrem platila pro celou zemi s výjimkou Zlínského kraje do středečních 18:00. Během noci a čtvrtka už bude vítr slábnout. Nárazy na horách dosáhnou hodnot kolem 70 km/h, v nižinách kolem 50 km/h. Pro polohy nad 500 metrů proto až do čtvrtečního večera platí výstraha kvůli sněhovým jazykům, nad 800 metrů nad mořen se mohou tvořit závěje.

NÁLEDÍ: Výstraha před tvorbou náledí (s nízkým stupněm nebezpečí) v platnost vstupuje ve středu v devět večer a trvá až do čtvrteční deváté hodiny ranní. Týká se celé republiky.

Předpověď: Po chumelenicích přitvrdí mráz. Až na minus 20 stupňů (zdroj: ČT24)

Nástup zimy už také od brzkých ranních hodin komplikuje dopravu na řadě míst Česka. Oproti předpovědi relativně výrazně sněžilo i na jižní Moravě, komplikace ale hlásí zejména východočeské regiony, na něž se vztahuje zvýšená výstraha.

SITUACE V KRAJÍCH

 LIBERECKÝ KRAJ: V Jizerských horách a západních Krkonoších napadlo přes noc až půl metru sněhu a sněžení neustalo ani během dne. Policie proto řešila řadu nehod. Dopravu komplikovaly i spadané stromy, které neunesly váhu mokrého sněhu. Až do 17:00 kvůli tomu byla uzavřená silnice ze Zákup na Kamenici. V Novém Boru zakázali vstup na Lesní hřbitov. V katastru obce už spadlo přes 30 stromů.

Stromy napáchaly škodu i na železnici. Provoz na dvou úsecích železniční trati z České Lípy na Jedlovou na Děčínsku byl dopoledne přerušen. Mezi Jedlovou a Svorem nejprve do spadlého stromu najel rychlík, pak spadlý strom zastavil i provoz mezi Novým Borem a Svorem. Nikdo nebyl zraněn.

iReportér Jan Doubič: Kamiony mají problém na silnici I/35 u Liberce (zdroj: ČT24)

Lámající se stromy na Českolipsku rovněž na mnoha místech přerušily dodávky elektrického proudu, a desítky domácností z oblasti Cvikova, Ralska, Sloupu v Čechách se ocitly bez elektřiny. Tatáž situace se opakovala i v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku a v Janově Dole. Většinu poruch se podařilo do 15:00 odstranit. Lidé je mohou hlásit na bezplatnou linku 800 850 860. 

Protože pokračující sněžení doprovází silný vítr, vytváří se sněhové jazyky. Veškerá technika je v terénu, silničáři přesto doporučují, aby ti, kdo nemusí, na silnice nevyjížděli. Na Semilsku, Jablonecku a Liberecku by neměly kamiony vyjíždět do vyšších poloh. Pro kamiony zůstane minimálně do čtvrtečního dopoledne uzavřená:

  • silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu;
  • silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska
  • silnice 13 z Mníšku na Frýdlant a dál na Polsko

Místa kontroluje policie. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy nad 3,5 tuny vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou po silnici 35. 

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Silný vítr ráno tvořil na silnicích sněhové jazyky a závěje. Na hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Jičínem u Všestar kvůli ledovce uvízla v obou směrech auta včetně kamionů, provoz se podařilo obnovit až před obědem.

Mezi Hradcem Králové a Jičínem se u Všestar vytvořila dlouhá kolona
Zdroj: David Taneček/ČTK

V samotném Hradci došlo hned k několika dopravním nehodám, bouralo se také na Trutnovsku, Broumovsku a Rychnovsku – zde jedno osobní auto skončilo v řece. Podle hejtmanství zatím vyhlášení kalamitního stavu na silnicích nehrozí. Silničáři pouze kvůli nesjízdnosti uzavřeli závorou cestu plnou serpentin mezi Chvalčí a Adršpachem; dělají tak každou zimu po napadnutí sněhu.

Na trati mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad na Jičínsku ráno vykolejil osobní vlak kvůli spadlému stromu. Výluka trvala několik hodin a ČD kvůli nesjízdným silnicím nemohly nasadit ani náhradní dopravu autobusy. Provoz na trati České dráhy obnovily kolem 15:00.

Na trati mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad kvůli spadlému stromu ráno vykolejil osobní vlak
Zdroj: ČT24

V Krkonoších vyhlásila horská služba třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Na hřebenech napadlo za 48 hodin zhruba 55 centimetrů sněhu, nárazový vítr tam dosahuje rychlosti až 110 km/h.

PARDUBICKÝ KRAJ: Na východě regionu napadlo až patnáct centimetrů nového sněhu, v okresech Pardubice a Chrudim méně. Zhruba 20 centimetrů sněhu napadlo v noci na dnešek také v nejvyšších partiích Orlických hor, kde je 55 centimetrů sněhu.

Sněhové jazyky se tvoří v okolí Poličky, Lanškrouna nebo Hlinska, počítat s nimi musí i řidiči na nižších třídách okolo Vysokého Mýta, Žamberku a v Železných horách. Kvůli závějím bylo potřeba uzavřít některé dílčí úseky silnic nižších tříd na Chrudimsku. Stála i silnice I/17 v úseku Heřmanův Městec – Stojice. Silničářům už se ji ale podařilo uvolnit. Přejezd přes Suchý vrch na státní silnici I/11 je nákladním autům umožněn jen se sněhovými řetězy. 

Zasněžená Vysočina
Zdroj: Facebook Počasí ČT/ Fanda Novotný

VYSOČINA: Na Vysočině stále sněží a fouká vítr, na vozovkách se tvoří sněhové jazyky. V kopcích nemohly vyjet kamiony. Blokovaly silnice hlavně na Jihlavsku a Třebíčsku. Během dne proto stála silnice II/406 z Kostelce na Jihlavu, kvůli vyprošťování nákladního vozu byl zastavený provoz i na I/38 u Květnova. Nyní už jsou obě průjezdné. Kolem 16:00 byl ale omezen provoz na dalším úseku silnice I/38, a to od křižovatky Kasárna do Želetavy, kde dopravu rovněž blokují uvízlá nákladní vozidla. 

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Rozsáhlé sněhové jazyky se dopoledne vytvářely i na středočeské části dálnice D1, komplikovaná ale byla situace hlavně v okrajových částech kraje. Nejvíce nehod bylo na Kolínsku a Kutnohorsku, auta končila na střeše i v příkopech. U Petroupimi na Benešovsku ráno zablokoval silnici kamion, který nemohl vyjet po zledovatělé vozovce, autobusy uvízly u Říčan i Kolína.

Komplikace byly také v okolí Prahy, řidiči se nemohli dostat například z Chrášťan do Chýně nebo ze Světic do Všechrom. Obtížně průjezdné nebo neprůjezdné byly i silnice prvních tříd u Českého Brodu nebo u Votic na Benešovsku. Desítky aut uvízly ve sněhu i u Bukovna na Mladoboleslavsku, Hudčic na Příbramsku a Doubku u Prahy.

Sněhová kalamita ráno zastavila provoz vlaků mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku. Provoz už se zde podařilo obnovit, mezi Mladou Boleslaví a Mšenem ale vlaky stále nejezdí. Na dalších tratích na Mladoboleslavsku, Nymbursku a Kolínsku vlaky nabíraly velké zpoždění nebo byly odřeknuty.

KARLOVARSKÝ KRAJ: V Krušných horách hustě sněžilo a foukal silný vítr. Během deseti hodin napadalo v kraji kolem dvaceti centimetrů sněhu, na horách ještě o deset centimetrů víc. V táhlých kopcích měli řidiči problémy. Situace nebyla lepší ani v nížinách. U Karlových Varů havaroval autobus. Nebezpečná byla situace i u obce Bošov. 

PLZEŇSKÝ KRAJ: Silnice v kraji jsou průjezdné, jejich stav ale zhoršují sněhové jazyky. Problémy mají kamiony, hlavně na silnici I/26 z Plzně do Domažlic, nejvíce před přejezdem do Německa. Doprava nikde nestojí, žádné větší nehody nejsou hlášené. Kvůli závějím na železnici a větru byla na čas zastavena doprava na lokální trati z Domažlic do Plané u Mariánských Lázní v úseku Klenčí-Poběžovice.

OLOMOUCKÝ KRAJ: Rozbředlý sníh a vítr komplikoval ráno dopravu na Hané, kde napadlo do pěti centimetrů. Potíže byly hlášeny jen na tahu z Mohelnice na Studenou Loučku, kde stojí uvízlé kamiony. Se sněhovou kaší nebo pokrývkou nového sněhu musejí počítat řidiči na Šumpersku, v nejvyšších polohách přibylo deset čísel, v sousedním Jesenicku se naopak předpověď zatím nenaplnila, a díky drobnému poprašku je tak průjezdné i Červenohorské sedlo.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Na silnici I/11 u Bystřice na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, zablokoval na několik hodin dopravu kamion; kolony se začaly rozjíždět až kolem poledního. Další tah na Slovensko, silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, zůstává pro kamiony a nákladní vozy s přívěsem uzavřen.

Sníh na jihu Moravy
Zdroj: Facebook Počasí ČT / Tomáš Král

VÝHLED: ARKTICKÝ MRÁZ

Česko není jedinou zemí, ve které se zima chystá udeřit, a podobné výstrahy, jaké vydali tuzemští meteorologové, platí i v okolních zemích. Před silným větrem varují v Polsku, Německu i Rakousku, bavorské a rakouské Alpy také očekávají velice intenzivní sněžení. Na východě Polska a Slovenska pak ve čtvrtek platí výstrahy před silnými mrazy, teploty mohou spadnout až k minus sedmnácti stupňům Celsia.

Teploty hluboko pod bodem mrazu se budou v následujících dnech týkat i Česka. Chladný arktický vzduch začne tuzemské počasí ovlivňovat v noci ze čtvrtka na pátek, kdy se budou ranní teploty pohybovat mezi minus osmi a minus dvanácti stupni a ani ty denní nepřerostou přes minus pět.

Počátkem víkendu udeří arktické mrazy
Zdroj: ČT24

Ještě mrazivější má být pak noc z pátku na sobotu, kdy mohou noční a časné ranní teploty klesnout až k minus dvaceti stupňům. „To jsou hodnoty, které se dají ojediněle naměřit v údolích,“ doplňuje meteorolog ČT Vladimír Piskala. „Od západu čekáme postupně skoro jasno nebo polojasno, proto tak nízké teploty. V sobotu ráno bude nejčastěji polojasno nebo skoro jasno a s jasnou oblohou teploty klesají.“

Situace se má měnit v průběhu soboty, kdy už nebude tak chladno jako v pátek, a oteplovat se bude i na přelomu tohoto a příštího týdne, kdy se mají denní hodnoty opět pohybovat kolem nuly.

Týdenní výhled vývoje teplot
Zdroj: ČT24