Chovanec: Zvýšená bezpečnostní opatření potrvají minimálně do 2. ledna

Události: Města v Česku zvyšují bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Česko v reakci na berlínský útok dál zpřísňuje bezpečnostní opatření na akcích s vysokou koncentrací lidí. Zátarasy mají bránit vjezdu aut u náměstí Svobody v Brně, začaly se stavět i v dolní části Václavského náměstí v Praze a na Staroměstském náměstí. Podobná opatření přijímají i další města. Podle ministra vnitra Milana Chovance potrvají zvýšená bezpečnostní opatření v Česku minimálně do 2. ledna. Po celé zemi jsou hlídky posílené o 500 policistů.

V Brně vjezd autům na náměstí během dne zablokovala policejní dodávka a hasičská cisterna. Provoz předčasně ukončila vánoční tramvaj, linky 4 a 9 ve středu a čtvrtek přes náměstí Svobody neprojedou od 9:00 do 22:00, v pátek až do 23:30. Linka 9 bude jezdit obousměrně ulicí Rooseveltovou, linka 4 Husovou.

Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška policie na náměstí instalovala betonové zátarasy, totéž se týká i trhů na Moravském náměstí. Už dříve policisté v centru zvýšili dohled, přibyly i speciální hlídky se samopaly. Podle Maláška jde o reakci na teroristický útok v Berlíně.

Policie zatarasila vjezd na vánoční trhy z Rašínovy ulice na náměstí Svobody
Zdroj: Tomandl Jan/ČTK

Zátarasy ochrání Václavské a Staroměstské náměstí

Pražské služby pod dohledem policie začaly odpoledne instalovat zhruba půlmetrové zátarasy i v centru metropole. O opatřeních diskutovala pracovní skupina složená ze zástupců magistrátu, Prahy 1 a policie. Skupina rozhodla o instalaci zátarasů na konec Pařížské ulice, tak aby nebyl možný vjezd na Staroměstské náměstí, a u Václavského náměstí od ulic Jindřišská a Vodičkova. Praha posílila také bezpečnostní opatření v MHD.

Na Staroměstském náměstí hlídkují policisté v neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi. Zaměřují se na podezřelé předměty, lidi nebo auta, která parkují, kde by neměla. Policie posílila hlídky i o jízdní policii, pomáhá také městská policie, popsal z místa zpravodaj ČT Antonín Šimůnek. Přijatá opatření by měla platit až do Silvestra. 

Bezpečnost posilují další velká města

Hlídkujících policistů přibylo i ve městech na Vysočině. Kolem Masarykova náměstí v Jihlavě, kde se konají vánoční trhy, byly instalovány těžké betonové květináče, které by měly zamezit možnému vjezdu nákladního auta. Zábrany se podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové objeví zřejmě i na dalších místech v kraji.

V Plzni zvýšili policisté a strážníci dohled nad trhy na centrálním náměstí a v obchodních centrech. „Během dneška by měly být v centru instalovány z příjezdových směrů k náměstí betonové bloky neboli zátarasy, jež by znemožnily vjezd vozidel na plochu náměstí,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Už se instalují ve směru z ulic Prešovská, Dřevěná a Františkánská.

Zábrany proti vjezdu se instalují i na vánočních trzích v Chebu. Chebské vánoční trhy na historickém náměstí jsou největšími v Karlovarském kraji a navíc jsou relativně dostupné i pro automobily. Oproti tomu trhy v Karlových Varech stojí mimo silnice. Kromě trhů se lidé v předvánočním období srocují hlavně u nákupních středisek, rušné jsou i lázeňské kolonády. Právě na tato místa se policie zaměří.

Vánoční trhy v Chebu
Zdroj: ČT24

Bezpečnostní opatření navýšila i policie v Moravskoslezském kraji. Posílené hlídky kontrolují místa s vysokým počtem lidí a zároveň vznikají bezpečnostní zátarasy, například v Ostravě před obchodním centrem Nová Karolína. Zábrany vyrostly i v Havířově na Karvinsku. V Uherském Brodě na Zlínsku se rozhodli vánoční trhy raději úplně zrušit. Informoval o tom Slovácký deník.

Policie se samopaly hlídkuje také v Pardubicích nebo Liberci. Opatření zvyšuje i jihočeská policie, a to nejen v Českých Budějovicích. Viditelně více policistů je i v Olomouci. Ve středočeském kraji podle mluvčího policie Jakuba Vinčálka vzrostl počet policistů pro výkon služby o polovinu. Nezaostala ani Vysočina. Na centrálních náměstích v Jihlavě, Třebíči nebo v Havlíčkově Brodě už jsou nainstalované betonové zábrany.

K rušení oslav Vánoc není důvod, uvedl premiér

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) česká vláda dělá vše pro to, aby v otázce bezpečnosti nic nepodcenila. Není podle něj důvod, aby Češi omezovali nebo rušili oslavy Vánoc a Nového roku. 

„Já se domnívám, že bychom si neměli nechat pokazit vánoční svátky tím útokem. Chtěl bych ještě jednou ujistit občany České republiky, že vláda dělá a bude dělat v příštích dnech a týdnech všechno pro to, aby se lidé v naší zemi mohli cítit bezpečně. Věřím, že v České republice nás čekají klidné Vánoce,“ řekl Sobotka. 

Premiér připomněl úterní dohodu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) na posílení policejní přítomnosti na veřejných prostranstvích, zejména v místech, kde se očekávají oslavy příchodu Nového roku.

Chceme, aby Česká republika byla připravena, abychom byli bezpečné místo. A je to i určitý preventivní signál vůči každému, kdo by tady chtěl narušovat veřejný pořádek nebo ohrožovat bezpečnost občanů.
Bohuslav Sobotka

Policie se zaměří i na obchodní centra v době výprodejů

Podle Chovance budou zvýšená bezpečnostní opatření v Česku trvat minimálně do 2. ledna. Po celé zemi jsou hlídky posílené o 500 policistů. Po Vánocích se zaměří například na ochranu nákupních center v době výprodejů. Počítá se také s ostrahou vybraných kostelů v době půlnočních mší. Policie vytipovala zhruba 40 akcí, kterým bude věnována mimořádná pozornost.  

Podle Sobotky byla bezpečnost jednou z klíčových priorit roku 2016, bezpečnostní situace se na rozdíl od situace v jiných zemích zlepšovala. „Udělali jsme hodně pro to, aby se u nás mohli lidé cítit bezpečněji. Daří se snižovat kriminalitu, podařilo se stabilizovat bezpečnostní sbory, zvyšujeme výdaje na obranu a i v souvislosti s posledním útokem, který se odehrál v Berlíně, je důležité připomenout, že jsme začali navyšovat kapacity našich bezpečnostních služeb,“ uvedl Sobotka. 

Zvyšují se podle něj nejen počty policistů, ale i profesionálních vojáků a plné jsou i počty hasičů. „Děláme krok po kroku všechno pro to, abychom nic nepodcenili,“ podotkl.

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek před německou ambasádou
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Sobotka odpoledne spolu s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem navštívil německou ambasádu v Praze, zapsal se do kondolenční knihy a vyjádřil soustrast pozůstalým pondělního útoku. Zároveň podpořil německou vládu.

Německo podle něj zatím Česko nepožádalo o žádná speciální opatření v souvislosti s útokem. Samotná kondolenční kniha byla veřejnosti přístupná do 16 hodin, už během zítřka by měla být odeslána do Berlína.