Počet nehod na přejezdech stoupl. Stát přitom do zabezpečení investoval 2,3 miliardy Kč

Od roku 2013 opravil stát 300 přejezdů (zdroj: ČT24)

Počet nehod na železničních přejezdech opět stoupl. Oproti loňským 159 jich bylo v tomto roce o 13 více. Zemřelo při nich 43 lidí. Zabránit nehodám na přejezdech tak nepomohly investice do jejich zabezpečování ani nebývalá pozornost médií. Na vině je zejména nepozornost řidičů.

Jedna z posledních nehod se stala na Karlovarsku. Řidička vjela na koleje, přestože na přejezdu svítilo červené výstražné světlo. Po nárazu vlak tlačil auto ještě sto metrů. Žena i posádka auta nehodu přežili.

„Ve vozidle byly dvě děti, které seděly v dětských autosedačkách. Naštěstí se ta nehoda trefila na zadní část vozidla. Takže to minulo posádku a vozidlo bylo odmrštěno mimo kolejiště,“ uvedl velitel zásahu Jiří Buček.

Ve městě jezdí vlaky rychlostí 40 kilometrů za hodinu. I při použití rychlobrzd ale devadesátitunová souprava ujede ještě padesát metrů. V případě, že auto uvázne mezi závorami, dochází k nejkomplikovanějším nehodám. Lidé jsou většinou vážně zraněni a uvězněni v troskách.

„A co je nejhorší, tak počet dopravních nehod rozhodně neubývá. Možná jsou i v některých místech nehody, které dřív nebývaly,“ komentoval situaci mluvčí Hasičů Karlovarského kraje.

Od roku 2013 investoval stát do zabezpečení tratí 2,3 miliardy korun. Při tom se opravilo 300 železničních přejezdů.

  • Na tuzemských kolejích zemřeli poslední adventní neděli tři chodci. Vpodvečer vlak srazil muže na trati mezi Předměřicemi nad Labem a Smiřicemi na Královéhradecku. Zhruba ve stejnou dobu srazil vlak chodce i pod železničním mostem v blízkosti stanice Litoměřice - město. Dalšího člověka usmrtil vlak před 19:00 mezi stanicemi Drahotuše - Hranice na Moravě na Přerovsku.