Drahoš končí, do čela Akademie věd usedá Eva Zažímalová

UDÁLOSTI: V čele Akademie věd stanula Eva Zažímalová (zdroj: ČT24)

Jednašedesátiletá biochemička Eva Zažímalová obstála při volbě předsedy Akademie věd České republiky. Volba byla spíše formální, protože Zažímalová byla jedinou kandidátkou, akademický sněm pouze potvrdil podporu, kterou už získala od 40 z 54 ústavů akademie. Budoucí předsedkyně chce přesvědčit vládu, aby ročně dávala akademii až sedm miliard Kč. Nyní dostává od státu 4,5 miliardy.

Sněm volil Zažímalovou v tajném hlasování. Z 209 odevzdaných volebních lístků podpořilo Zažímalovou 195 členů. Sedm bylo proti, šest se zdrželo hlasování a jeden lístek neplatil.

Nastupující předsedkyně si důvěry kolegů váží. „Slibuji, že udělám, co budu moci, aby Akademie věd byla v co nejlepší kondici. Uvědomuji si velmi dobře, že to není práce pro jednoho člověka,“ řekla po oznámení výsledku volby. Považuje za důležité, aby i do dalších orgánů AV ČR, akademické i vědecké rady byli zvoleni kvalitní lidé. „Věřím, že posuneme Akademii věd o kousek dál,“ dodala.

Zažímalová má podporu končícího předsedy AV i politiků

Končící šéf Akademie věd Jiří Drahoš vidí v osobě Zažímalové spojení nezpochybnitelné vědecké kvality s respektem v široké akademické obci. Její kandidaturu přivítali i vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek a ministryně školství Kateřina Valachová. Oba věří, že Zažímalová naváže na práci současného vedení akademie.

Bylo by dobré dosáhnout ideálního stavu, kdy institucionální financování konkrétního daného ústavu představuje zhruba 70 procent. Ono to vypadá, že jsme líní žádat o granty, ale není tomu tak. Každý má určitou kapacitu, a jestliže musí velkou část věnovat psaní grantu, psaní zpráv za granty a tak dále, má logicky mnohem méně času na koncepční práci a přemýšlení o své vědecké problematice. Neříkáme, že chceme více peněz. Jen chceme jiné rozdělení mezi institucionální dotací a účelovým financováním.
Eva Zažímalová
nově zvolená předsedkyně AV ČR

Rozhodnutí sněmu ještě musí schválit vláda a podepsat prezident. Pokud vše půjde podle plánu, ujme se biochemička na čtyři roky funkce předsedkyně AV na jaře 2017. Zažímalová patří k nejuznávanějším českým vědkyním.

Od roku 1983 pracuje v Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v letech 2003 až 2007 byla zástupkyní ředitele a do roku 2012 ústav vedla. Ve vedení AV ČR se v současnosti věnuje i hodnocení výzkumných týmů.

Dlouholetému šéfovi největší výzkumné instituce v ČR Jiřímu Drahošovi skončí mandát příští rok na jaře. V médiích již připustil, že zvažuje kandidaturu na prezidenta republiky. Zda tak učiní, by měl oznámit, až skončí ve funkci šéfa akademie.

  • Narodila se v Praze 18. února 1955.
  • Vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1979), získala vědeckou hodnost CSc. v oboru biologie (1983); v roce 2004 byla jmenována docentkou a v roce 2013 profesorkou pro obor anatomie a fyziologie rostlin.
  • Od roku 1983 pracuje v Ústavu experimentální botaniky AV ČR (dříve Československá akademie věd), mezi roky 2003 a 2007 byla zástupkyní ředitele ústavu a v letech 2007 až 2012 jeho ředitelkou.
  • Od roku 2004 vede v ústavu laboratoř hormonálních regulací u rostlin, od roku 2012 pracuje na částečný úvazek také v Biologickém centru AV ČR; od roku 2013 je členkou rady Akademie věd ČR, na starosti má i hodnocení výzkumných organizací.
  • Jejím hlavním oborem je biochemie, molekulární biologie, cytologie a fyziologie rostlin se zaměřením na mechanismus působení a transport fytohormonů auxinového a cytokininového typu v rostlinných buňkách; je autorkou pěti desítek publikací, její práce byly citovány více než 1400krát.
  • Patří k nejuznávanějším českým vědkyním, její výzkum zaměřený na auxiny může mít využití například v zemědělství.
Vydáno pod