První služby navigačního systému Galileo jsou spuštěny. Zesílí signál a zvýší přesnost

Příprava navigačního systému trvala 17 let (zdroj: ČT24)

Začínají fungovat první služby nového evropského navigačního systému Galileo. Po sedmnácti letech příprav tak může veřejnost zdarma využívat určení polohy s několikanásobně větší přesností, než jakou má například americký systém GPS.

Pro běžné použití navigace například při řízení znamená Galileo o něco vyšší přesnost. Bude díky němu možné lépe určit, v jakém jízdním pruhu se auto nachází. Zvýší se také síla signálu, který bude dostupnější i uprostřed zástavby ve městech.

Na českém trhu se zatím prodává jen jeden chytrý telefon, který Galileo podporuje. Jejich počet bude ale narůstat a díky softwarové aktualizaci by novou navigaci měla časem zvládat i některá starší zařízení.

„Většina telefonů, které to budou podporovat, bude na trhu od příštího roku. Ty současné to zřejmě budou podporovat také po novém roce, až přijde update,“ uvedl redaktor serveru Mobil.idnes.cz Jan Matura.

Začíná fungovat i pátrací záchranná služba

Už teď umí družice sledovat některé profesionální přístroje, které používají třeba geodeti. Ti sice i s Galileem potřebují další zpřesňování polohy až na jednotky centimetrů, přesto je pro ně lépe dostupný signál přínosem. „Opravdu je to pomoc. Budu si moct dovolit pracovat i v náročnějších podmínkách,“ uvedl prodejce geodetické techniky Jan Daňhelovský.

Kromě nekódované veřejné služby začínají fungovat i další dvě. Takzvaná veřejně regulovaná služba určená především pro armády a bezpečnostní složky a také pátrací záchranná služba, díky které bude možné lépe lokalizovat osoby ztracené v horách nebo na moři.