Šestá milost v jednom roce. Zeman prominul trest vážně nemocnému recidivistovi

Prezident Miloš Zeman omilostnil recidivistu odsouzeného za majetkovou trestnou činnost. Podle Hradu při svém rozhodnutí přihlížel k mužovu závažnému onkologickému onemocnění. Jedná se o šestou milost, kterou Zeman ve funkci hlavy státu udělil.

„Prezident republiky přihlédl k závažnému onkologickému onemocnění omilostněného, který nyní podstupuje náročnou a dlouhodobou léčbu, a prominul mu zbytek souhrnného trestu odnětí svobody uloženého za majetkovou trestnou činnost,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Dodal, že soud mu výkon trestu kvůli závažnému zdravotnímu stavu opakovaně přerušil. „Toto humanitární gesto učinil pan prezident přesto, že odsouzený je značným recidivistou, přihlédl však rovněž k povaze trestných činů, kterých se dopustil,“ dodal mluvčí.

Podnět k posouzení žádosti o milost byl podle Ovčáčka prezidentovi předložen ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem.

Zemanova přísná kritéria prolomil až letošní rok

Než se Miloš Zeman stal prezidentem, prohlásil, že nebude udělovat milosti s výjimkou velmi úzkého okruhu humanitárních případů: má jít o člověka, který se nedopustil závažného trestného činu, jehož nemoc ohrožuje na životě a který má domácí zázemí. Pravomoc provádět řízení o milostech navíc v prosinci 2013 převedl prezident na ministra spravedlnosti, protože ji pokládá za „zbytečně monarchistický prvek“ v ústavě.

Zatímco předchozí dva prezidenti omilostnili stovky lidí, po třech a půl letech Zemanova působení na Hradě se dočkalo odpuštění trestu jenom šest osob (včetně aktuálního případu), a všechny milosti prezident rozdal až v letošním roce.

První milost udělil v únoru, až do nynějška poslední pak v listopadu, kdy - ku příležitosti roku milosrdenství a z podnětu papeže Františka - poprvé porušil i vlastní kritéria. Omilostnil mladou ženu, která se ve vězení starala o malé dítě. To by muselo po dosažení tří let od matky.