Soud pravomocně zamítl Rathovu žalobu na soudce Pacovského

Pražský vrchní soud zamítl žalobu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na soudce Roberta Pacovského. Rath se domáhal písemné omluvy a tisícikoruny za to, že soudce zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů. Dalších skoro sto tisíc korun chtěl Rath za nezákonnou vazbu. Verdikt už je pravomocný.

Rathovy údaje včetně adresy či rodného čísla unikly poté, co Krajský soud v Praze povolil médiím, aby si vyfotografovala místnost se 103 svazky obsáhlého trestního spisu. Snímky se pak objevily na zpravodajských serverech, redakce je stáhly až po upozornění soudu.

Krajský soud následně dostal pokutu 10 tisíc korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů a Rathovi se prostřednictvím svého místopředsedy pro trestní úsek omluvil.

Bývalý poslanec Rath však požadoval písemnou omluvu přímo od soudce Pacovského. Poukazoval na to, že soudce si počínal v rozporu se svými povinnostmi a novinářům údajně vyšel vstříc kvůli vlastnímu zviditelnění. Rath mimo jiné požadoval, aby se Pacovský napříště zdržel jakýchkoliv zásahů do jeho práva na ochranu osobnosti.

Odpovědnost za únik nemá soudce Pacovský, chyba je na straně soudu

Soudy ale konstatovaly, že odpovědnost za únik osobních údajů není na straně Pacovského, ale soudu. Podle odvolacího vrchního soudu se žalobě nepodařilo prokázat, že se chtěl soudce zviditelnit nebo to, že měl osobní motivaci či cíle.

„Žádné důkazy k tomu, že šlo o zájem žalovaného (Pacovského) se zviditelnit, nebyly navrhovány, nebyly provedeny a ze spisu nevyplývají. Tento závěr nebyl prokázán a nelze než ho považovat pouze za spekulativní,“ uvedl předseda odvolacího senátu Karel Podolka. 

Události: Soud Rathovu žalobu pravomocně zamítl (zdroj: ČT24)

Podle advokáta Josefa Lžičaře, který zastupoval Pacovského, se dalo podobné rozhodnutí soudu očekávat. Podotkl, že žaloba mohla být vedena snahou vyřadit Pacovského z případného dalšího rozhodování v korupční kauze. „Navíc si myslím, že nemůže žalovat soudce, když jsou tam ještě dva přísedící,“ dodal advokát.

Sám David Rath ještě před vynesením verdiktu naznačoval, že kauza pro něho dneškem neskončí. „Rád bych z toho pak udělal případ i na úrovni Ústavního soudu či mezinárodní,“ uvedl bývalý hejtman. 

Druhá část žaloby se týkala finanční satisfakce ve výši 97 500 korun za tu část vazby, kterou Ústavní soud v minulosti označil za protiprávní. Rath v žalobě tvrdil, že není přípustné, aby tuto částku uhradili místo konkrétního viníka daňoví poplatníci. Do vazby poslal Ratha právě soudce Pacovský.

  • David Rath už dříve za různé výroky zažaloval i státního zástupce Petra Jiráta a pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Soud ale ani v jejím případě omluvu nenařídil. V případě Jiráta teprve soud v únoru začne žalobu projednávat.

A stejný soudce, tedy Robert Pacovský, poslal loni v létě Ratha za přijímání úplatku na 8,5 roku do vězení. Verdikt však zrušil odvolací soud, a tak se Pacovský bude kauzou zabývat znovu.

Jedenáct obžalovaných, dvě větve

Korupční kauza kolem Ratha se týká jedenácti obžalovaných. Krajský soud případ rozdělil do dvou větví. O bývalém hejtmanovi a organizátorce veřejných soutěží, jež byly podle obžaloby zamnipulované, rozhodoval odděleně od dalších devíti obžalovaných v čele s manžely Petrem a Kateřinou Kottovými.

David Rath původně dostal kromě 8,5 roku vězení také trest propadnutí majetku 20 milionů korun. O rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým, kterým také nechal propadnout majetek. Před soudem stanuli také stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová. Ta dostala podmíněný trest.

Bývalý ministr, hejtman a poslanec Rath označoval proces za politický, soud podle něj rozhodl v rozporu s důkazy. Argumentoval mimo jiné podjatostí soudce Roberta Pacovského, jenž ho uznal vinným.