Zeman pořád věří, že se Forejt může stát velvyslancem ve Vatikánu

UDÁLOSTI: Forejtův případ zaměstnal NBÚ, poslance i Klause (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman stále věří, že se končící šéf hradního protokolu Jindřich Forejt stane velvyslancem ve Vatikánu. Záleží to na ministerstvu zahraničí a souhlasu Vatikánu, uvedl po návštěvě sněmovny. Prohlásil, že Forejt na Hradě odvedl dobrou práci. Zatím s ním nemluvil, protože bývalý protokolář je nemocný. Zemanova slova ale Lubomír Zaorálek kritizoval s tím, že se debaty o velvyslancích nemají odehrávat veřejně.

  • Forejta by měl alespoň částečně zastoupit Miroslav Sklenář, který už stál v čele hradního protokolu za prezidenta Václava Havla. Ve středu podal Sklenář výpověď u čínské CEFC: „Já s ním v nejbližší době povedu nějakou diskusi, jestli bychom uměli najít prostor pro nějaké částečné využívání jeho profesionálních služeb,“ uvedl k tomu v pondělí kancléř Vratislav Mynář.

O Forejtově konci na Hradě média spekulovala už po víkendu, šéf protokolu měl zapečetěnou kancelář. Navíc se objevilo kompromitující video, na kterém je údajně zachycen Forejt při užívání drog. V úterý pak šéf protokolu oznámil, že končí „z osobních a zdravotních důvodů“. Podle některých médií na jeho konec tlačili kancléř Vratislav Mynář a hlavní poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Forejt čelil v poslední době kritice kvůli několika záležitostem. Mezi sporné situace hradního protokolu z poslední doby se počítá pozdní příjezd hlavy České republiky na pohřeb prezidenta Kováče. Hrad záležitost vysvětlil zpožděním leteckého speciálu, ve kterém delegace letěla, což se však nepotvrdilo. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se později omluvil letovým dispečerům.

Z hradního protokolu také podle oficiálního sdělení Hradu pocházela chybná informace, na jejímž základě Zeman obvinil amerického velvyslance Andrewa Schapira z neúčasti na udílení státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě. Schapiro ovšem ve Vladislavském sále byl.

Forejtovo jméno se také často zmiňovalo v kauze neudělení vyznamenání pamětníkovi židovského holocaustu Jiřímu Bradymu.

Zeman už Forejta ve Vatikánu představil

Forejt je stále zaměstnancem ministerstva zahraničí. Loni v dubnu při audienci u papeže Františka ho Zeman představil jako budoucího velvyslance. Řada diplomatů včetně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ovšem prezidenta za toto vyjádření kritizovala, bývalý velvyslanec ve Vatikánu Pavel Jajtner to označil za nátlak na Svatý stolec. Je totiž nepsaným pravidlem, že jména velvyslanců se veřejně oznamují či komentují až ve chvíli, kdy je schválí druhá strana.

Papež František (vlevo) při setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem (vpravo)
Zdroj: Evandro Inetti/ČTK/ZUMA

„Jen moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu, kam ho schválila už předminulá vláda,“ uvedl Zeman ve středu. Na dotaz, zda je to v současné situaci ještě možné, řekl: „To opravdu záleží na ministerstvu zahraničí, záleží na agrément (diplomatické dohodě – pozn. red.), ale já tuto možnost stále vidím.“

Zaorálek: Debaty o velvyslancích na veřejnost nepatří (zdroj: ČT24)

Prezident si ovšem znovu vysloužil ostrou kritiku od ministra zahraničí: „Pro mě je velice nemilé, že se do veřejného prostoru vrací debata o velvyslancích. Nikdy nebudu souhlasit s tím, abychom vedli veřejnou debatu o podmínkách a zda jsou splněny, protože to není jen naše věc. Musí se vyjádřit také ta druhá země,“ zdůrazňoval Lubomír Zaorálek s tím, že jde o citlivou a delikátní věc.

Sám prý aktuálně řeší záležitosti okolo jmenování velvyslanců s několika zeměmi. „Není důvod tímto zatěžovat veřejnost. My ji seznámíme až s výsledkem,“ uzavřel Zaorálek. 

Klaus: Hrad kvůli štvanici na Forejta oslabí

K Forejtovu spěšnému odchodu z Pražského hradu se pak vrátil jeho někdejší nadřízený, exprezident Václav Klaus. Ceremoniářův konec označil za vynucený. „Jeho profesní i lidskou diskreditaci rezolutně odsuzuji. Špiclování v soukromí jsou věci, se kterými se nesmíme smiřovat jako s metodami řešení sporů v politické a, jak je teď vidět, i v úřednické sféře,“ doplnil – a Forejta označil za jednoho z nejbližších spolupracovníků. „I proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo.“

Forejt se podle Klause osvědčil jako vynikající vysoký úředník nejen českého, ale i mezinárodního formátu. „Mnozí ve světě nám ho záviděli a opakovaně nám to říkali. Tým prezidenta Zemana jeho odchod nepochybně oslabí, a tím bude poškozeno fungování této mimořádně důležité instituce českého státu. Není připraven nikdo, kdo by ho mohl rovnocenně nahradit,“ zdůraznil. To, co se nyní s Forejtem děje, označil za nezasloužené a nedůstojné i těch, kteří „štvanici na ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky rozpoutali“.

Forejt tématem pro NBÚ, poslance i protidrogovou centrálu

Kompromitujícími fotografiemi a videozáběry se přitom už zabývá Národní bezpečnostní úřad i Národní protidrogová centrála a ve hře je i trestněprávní linka. „Kompromitující nahrávka, která by se prodávala, případně byla pořízena za účelem vydírání dotyčného člověka, bezesporu splňuje znaky trestného činu,“ upozornil ministr vnitra Milan Chovanec. „Uvidíme, jestli státní zastupitelství v této věcí zahájí kroky.“

O Forejtovi jednala i poslanecká komise pro kontrolu činnosti NBÚ. „Dostali jsme všechny potřebné informace a mohu vám říct, že Národní bezpečnostní úřad postupuje podle zákona,“ uvedl její předseda Adam Rykala. Člen komise a poslanec za Úsvit Martin Lank potom upozornil, že Forejt má nadále bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, která má platnost ještě několik dalších let.

„Teď bude otázkou, jestli mu má prověrka nadále zůstat,“ uvedl Lank. Pokud o ni přišel, definitivně by ztratil možnost získat místo velvyslance i zůstat jako asistent na ministerstvu zahraničí. Na obou postech ji totiž potřebuje.