Zproštění Šišky v kauze IBM soud zrušil. Zdůvodnění nebylo přesvědčivé

Pražský vrchní soud zrušil zprošťující verdikt nad bývalým náměstkem ministerstva práce Vladimírem Šiškou. Odůvodnění rozsudku v kauze miliardové zakázky na kontrolu sociálních dávek totiž nebylo přesvědčivé. Kauza se tak vrací k dalšímu projednání. Šiškův soudce se bude muset podrobněji zabývat prací znalce Vladimíra Smejkala, který podle obžaloby sepsal pro ministerstvo na základě Šiškova přání nepravdivý posudek ve prospěch firmy IBM.

Obžaloba viní bývalého náměstka Vladimíra Šišku z toho, že chtěl pro firmu nezákonně zajistit zakázku na dodání systému, který by kontroloval posudkové lékaře a zabránil zneužívání dávek. Znalec Vladimír Smejkal údajně vypracoval posudek, podle nějž nemohla požadovanou službu poskytnout žádná jiná společnost než IBM. Pražský městský soud v únoru oba muže zprostil viny s tím, že jejich skutky nejsou trestnými činy. Vrchní soud však vyhověl odvolání státního zástupce a vrátil kauzu k dalšímu projednání.

„Zásadním argumentem Městského soudu v Praze pro zprošťující výrok je v podstatě skutečnost, že nebylo prokázáno záměrné zkreslení znaleckého posudku vypracovaného obžalovaným Vladimírem Smejkalem, o který se opíral obžalovaný Vladimír Šiška při zadání veřejné zakázky. Podle Vrchního soudu v Praze lze ale takový jednoznačný závěr učinit až poté, co se soud prvního stupně přesvědčivě vyrovná s rozpory ve výpovědích obžalovaného Smejkala,“ uvedla předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová.

Dala tak za pravdu žalobci, který poukázal na to, že Smejkal původně kriminalistům řekl, že zadání posudku bylo jen obecné, kdežto u soudu už tvrdil, že se týkalo konkrétního systému, který nabízela pouze IBM. Faktické znění zadání ministerstva přitom předmět veřejné zakázky vymezuje jen obecně, a podle státního zástupce tak měl Smejkal zmapovat trh i ohledně produktů jiných možných dodavatelů.

Městský soud neuvěřil expertíze, kterou nechala vypracovat policie, a přiklonil se k jiné, kterou dodal Šiškův obhájce. Podle zadání odvolacího senátu bude soudce muset expertízu obhajoby i původní Smejkalův posudek „podrobit kritickému hodnocení ze všech zorných úhlů“. Vrchní soud soudci navrhl, aby pověřil znalecký ústav zpracováním revizního posudku, a připomněl mu, že podle trestního řádu si může přibrat konzultanta pro lepší orientaci v odborných otázkách. 

Tendr vypsaný ministerstvem zrušil antimonopolní úřad poté, co si na zvýhodnění IBM stěžovala softwarová společnost SAS Institute. Vrchní soud nařídil, aby Šiškův soudce také vyjasnil, zda SAS hodlala o zakázku usilovat a zda mohla nabídnout poptávanou službu.

Šiškovi, kvůli jehož trestním kauzám rezignoval v říjnu 2012 ministr Jaromír Drábek (TOP 09), hrozí až 12 let vězení, Smejkalovi až desetiletý trest. Exnáměstek čelí dalším dvěma obžalobám: za vydírání jednatele firmy OKsystem a za zvýhodnění firmy Fujitsu Technology. V druhé z kauz nepravomocně dostal šestiletý trest odnětí svobody.

Vydáno pod