Pád socialismu slavily v centru Prahy tisíce lidí. Náměstí rozezněly budíky

Výročí začátku pádu socialismu v někdejším Československu slavily večer na Václavském náměstí v Praze tisíce lidí. Organizároři připravili se na něm pásmo několika desítek hudebních a řečnických vystoupení. Zdůraznili, že akce s názvem Koncert pro budoucnost není protestem ani politickou kampaní, ale občanským setkáním.

Na Václavském náměstí se před sedmadvaceti lety konala masivní shromáždění sametové revoluce a podobně to na něm vypadalo i ve čtvrtek večer. Už dvě hodiny před začátkem oslav lidé zaplnili zhruba polovinu náměstí.

Prostranství pod sochou svatého Václava se postupně zaplňovalo svíčkami. Součástí oslavy svobody a demokracie byl i happening „občanský budíček“. Zvuk budíků měl podle pořadatelů symbolicky probudit ze spánku občanskou společnost.

On-line přenos

Oslavy 17. listopadu

  • 20:09

    Dnešní on-line přenos končí. Děkujeme za jeho sledování.

  • 19:45

    Podle policie se rozchází účastníci většiny oznámených shromáždění. Oslavy stále pokračují na Národní třídě a Václavském náměstí.

  • 19:38

    Cenu Arnošta z Pardubic dnes poprvé u příležitosti oslav výročí 17. listopadu předala Univerzita Karlova. Ocenění za vynikajícího vyučujícího a vzdělávací počiny získal filozof Jan Sokol.

Prahou během oslav výročí 17. listopadu prošel i průvod sympatizantů prezidenta Miloše Zemana a krajní pravice. Pochodu z Letné na Betlémské náměstí se pokusili zabránit jejich odpůrci. Oba tábory museli oddělit policejní těžkooděnci se psy. 

Výročí si připomněli studenti i politici

Většina svátečního dne však probíhala o poznání klidněji. Už od rána lidé přicházeli se svíčkami a květinami k památníku na Národní třídě v Praze. Památku padlých studentů z roku 1939 si připomněli i u Hlávkovy koleje. Studenti pak zamířili na pražský Albertov. Večer pak začal Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí.

Politici i akademici ve svých projevech vyzvali ke sjednocení a hledání společných hodnot. Zdůraznili, že demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí a měli bychom si jich vážit. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Národní třídě zdůraznil, že o demokracii je potřeba pečovat, i když chápe, že někteří lidé nejsou spokojení se stávajícími poměry. Demokratický stát by proto podle Sobotky měl mít i silný sociální rozměr, aby byl schopen lidem garantovat důstojný život a spravedlnost. 

„Demokracii nejvíce ohrožuje nezájem. Nemůže fungovat bez lidí, bez aktivních a živých politických stran, občanské společnosti, nezávislých a silných ústavních institucí. Ale tohle všechno neuděláte bez zájmu občanů, bez zájmu nejmladší generace. Proto je důležité, aby se lidé o demokracii zajímali, o to, co se děje v jejich obci, a vstupovali do politických stran,“ řekl premiér České televizi. 

Na Národní třídu přišel i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Měli bychom podle něj vzpomínat na ty, kteří nám vybojovali svobodu a demokracii. „Jsou to naše největší hodnoty. Svoboda projevu, svobodně cestovat, podnikat. Toho si musíme vážit,“ řekl novinářům. „Nemyslím si, že by svoboda a demokracie byly ohroženy, jak se to dnes snaží někdo lidem namlouvat a vytvářet špatnou náladu. Největší projev demokracie je, že lidi mohou volit poslance, vládu i prezidenta,“ dodal. 

K památníku přišel i bývalý prezident Václav Klaus, který mluvil o potřebě nabytí svobody. Své výroky dal ale do souvislosti se zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem nebo s brexitem.

Podle předsedy ODS Petra Fialy žijeme v historické etapě, jakou naše země nezažily. Míra svobody, prosperity a bezpečí jsou z historického hlediska neobvyklé: „Měli bychom si toho vážit, měli bychom si to připomínat, a proto je i 17. listopadu co slavit.“ Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch považuje 17. listopad za den uctění vlastenectví a památky studentů. „Lidé mají za demokracii bojovat,“ dodal.

Díky, že můžem!

Národní třída bez aut a tramvají byla celý den prostorem, kde lidé mohli zavzpomínat a diskutovat. Studenti vysokých škol připravili akci s podtitulem Díky, že můžem!, jejíž součástí byly koncerty nebo divadelní představení. V ulici byly také informační panely, které lidem přibližují události 17. listopadu 1989 včetně osobních příběhů účastníků. K poučení o nedávné historii sloužila i venkovní škola v tramvaji před Národním divadlem, v níž přednášel historik z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Nevzpomínalo se ale jen na Národní třídě. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uctil 17. listopad u pomníku Obětem komunismu v Náchodě. „Stále platí, že každá generace si musí demokracii vybojovat znovu a znovu. Není to nic daného,“ řekl České televizi. O odkazu 17. listopadu je podle něj potřeba s mladými lidmi stále hovořit. „V okamžiku, kdy máte něco za jisté, tak lidé ztrácejí základní instinkty. Pro mladé je velmi důležité, aby věděli, co se může stát, pokud demokracie a svoboda nebudou,“ upozornil.

Desítky lidí přišly uctít památku padlých studentů z roku 1939 také k Hlávkově koleji. Památku Jana Opletala a dalších popravených studentů připomněl v projevu předseda Senátu Milan Štech (ČSSD), podle něhož byli morálním symbolem pro okupovaný národ a zaslouží si naši úctu. Nešetřil ale ani kritikou: „Bohužel, za statečné a odvážné se považují, a považují je i někteří občané, i ti, kteří před armádou spojenců ukazují nahý zadek nebo strhávají státní prezidentskou zástavu a vyvěšují trenýrky.“

Zeman strávil 17. listopad v Lánech

Nevedeme tu sice válku, ale naše země je rozpolcená a rozhádaná. Nehledejme konkrétního viníka, protože na tom má každý z nás svým způsobem podíl. Mnohem více jde o hledání toho, co nás spojuje… Ukažme, že členové jednoty akademické obce společně se všemi občany dobré vůle, ať se jedná o intelektuály nebo ty, kteří pracují rukama, mohou společně dosáhnout toho, že se nám bude v naší zemi dobře a svobodně žít.
Tomáš Zima
rektor UK

„Každý veřejný činitel, který chce být pokládán – podle mého názoru – jak za českého veřejného činitele, tak za demokratického veřejného činitele, by měl 17. listopadu veřejně uctít památku obou těchto výročí stejně,“ dodal Štěch. Prezident Miloš Zeman se letos žádných oficiálních oslav 17. listopadu neúčastní. Sváteční den stráví na zámku v Lánech.

Několik hodin po pietním aktu přišli k pamětní desce zastřeleného Opletala i komunisté. „Je to jeden z největších odporů českého obyvatelstva proti německé okupaci,“ řekl místopředseda strany Petr Šimůnek.

Studenti si připomněli výročí především na Albertově. Univerzita Karlova u památníku nachystala velmi pestrý program včetně koncertů a diskusí. Na pódiu vystoupili zástupci studentských spolků i rektoři. Promluvil i Petr Pithart, který byl velmi kritický: „Žijeme v parlamentní republice, ale není málo těch, kteří by chtěli mít v čele státu vůdce, aby se mohli bezstarostně spoléhat na to, že ten nahoře za ně všechno zařídí. Máme dobrou ústavu, horší je, že nám málo vadí, když se jí nedbá.“

K památníku na Albertově přišel i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Václav Havel a jeho politika nás ukotvily v Severoatlantické alianci a v Evropské unii a dnes nemůžeme přehlížet síly, které by tomu chtěly zařadit zpětný chod. To je odkaz Václava Havla, který je nejdůležitější vedle otevřené a svobodné společnosti, u jejíhož zrodu on v listopadu 1989 stál.“