Zeman strávil svátek v Lánech, jeho příznivci se sešli na Letné

Kromě vzpomínek na rok 1939 a oslav událostí roku 1989 se na řadě míst konaly i demonstrace. Na Letné se shromáždili příznivci prezidenta Miloše Zemana. Jeho odpůrci se naopak sešli na Hradčanském náměstí. Demonstrace pak večer provázely potyčky. Zemanovi příznivci se u Rudolfina setkali s jeho odpůrci, kteří se jim snažili zablokovat cestu. Museli je oddělit policejní těžkooděnci se psy.

Příznivci prezidenta Miloše Zemana vyjádřili na Letné nesouhlas s českou migrační politikou. Kritizovali také premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a další členy vlády, ale také zesnulého prezidenta Václava Havla, intelektuály či studenty. Lidé drželi transparenty s nápisy „Ať žije Zeman“ nebo zelené karty s fotkou prezidenta.

On-line přenos

Oslavy 17. listopadu

  • 20:09

    Dnešní on-line přenos končí. Děkujeme za jeho sledování.

  • 19:45

    Podle policie se rozchází účastníci většiny oznámených shromáždění. Oslavy stále pokračují na Národní třídě a Václavském náměstí.

  • 19:38

    Cenu Arnošta z Pardubic dnes poprvé u příležitosti oslav výročí 17. listopadu předala Univerzita Karlova. Ocenění za vynikajícího vyučujícího a vzdělávací počiny získal filozof Jan Sokol.

Podle jednoho z řečníků se na pražských náměstích schází „nadřazená česká inteligence pohrdající pracujícími lidmi“. Jejím představitelem je prý KDU-ČSL a lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Na akci vystoupil i Tomáš Ortel, frontman stejnojmenné kapely známé xenofobními texty. Mezi doprovodné akce na Letné patřilo i podepisování petice za zákaz práva šaría v ČR.

Průvod sympatizantů prezidenta a krajní pravice se poté vydal na Betlémské náměstí. Pochodu se ale snažili zabránit jejich odpůrci, kteří se jim postavili na Palachově náměstí u Filozofické fakulty. Odpůrci pochodu se nejprve pokusili zablokovat Mánesův most, asi 30 lidí si sedlo na vozovku. Oba tábory proto museli oddělit policejní těžkooděnci se psy. 

Policisté pak průvod příznivců Zemana provedli až na Palachovo náměstí a odklonili ho přes Křížovnickou. Odpůrci ale vzápětí zablokovali i tuto ulici. Skandovali hesla „Vaše děti budou jako my“ a „Běžte domů, spletli jste si dobu“. Druhá strana hlasitě pískala. Policisté demonstranty vyzvali, aby přestali ulici blokovat, jinak použijí donucovací prostředky. Osm lidí pak policie zadržela, protože výzvu neuposlechli.

Události: Česko si připomnělo výročí 17. listopadu (zdroj: ČT24)

Nakonec se policistům podařilo provést účastníky prozemanovského pochodu ulicemi až na Betlémské náměstí. Tam si vyslechli další projevy, do kterých jim ale jeden z obyvatel okolních domů hlasitě pouštěl písně Marty Kubišové. Na závěr si demonstranti zazpívali českou hymnu a přibližně v 18:30 se rozešli.

Lidé se odpoledne sešli i na Hradčanském náměstí v Praze, kam organizátoři svolali shromáždění s názvem Nezapomínáme! Drželi transparenty s nápisy „Nechceme další totalitu“ nebo „Lžeman“. Nad hlavami shromážděných vlály i vlajky Evropské unie, NATO a Tibetu.   

Před shromážděnými vystoupili například literární historik Martin C. Putna nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš. Po projevech řečníků se účastníci vydali průvodem na Václavské náměstí, kde vpodvečer začal koncert na oslavu svátku Dne boje za svobodu a demokracii. 

V dolní části Václavského náměstí proběhla během dne také akce, kterou svolali podporovatelé poslance Tomia Okamury a jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie. Protestovali proti nelegální migraci, radikálnímu islámu a Evropské unii. 

Záběry z policejního vrtulníku během 17. listopadu (zdroj: Policie ČR)

Z Vrchlického sadů došel na Jungmannovo náměstí pochod s názvem Nacionalismus není alternativa. Demonstrace chtěla upozornit na narůstající rasismus a xenofobii ve společnosti a na autoritářství v politice. Akci pořádala Iniciativa Ne rasismu.

Někteří účastníci pochodu ale došli až na Můstek, kde se krátce střetli s podporovateli Okamury. Obě skupiny musela oddělovat policie a antikonfliktní tým. „Skupinka narušitelů se poté odebrala zpět na Jungmannovo náměstí,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Potyčka levicových aktivistů s příznivci hnutí SPD (zdroj: ČT24)

Policie zadržela muže kvůli propagaci nacismu

Policisté také v centru Prahy na Jiráskově mostě zadrželi osmačtyřicetiletého muže kvůli údajné propagaci nacismu. Pouštěl podle nich ze zvukové aparatury, kterou měl na autě, hudbu a mluvené slovo s nacistickou tematikou.