Trest za hanobení prezidenta ztrácí podporu. Dva poslanci stáhli podpis, další to zvažují

Návrh na obnovení trestu za hanobení prezidenta republiky ztrácí podporu u samotných iniciátorů. Svůj podpis ve středu stáhli poslanci Petr Adam (nezařazený) a Stanislav Pfléger (ANO). Adam to vysvětlil tím, že se obává zneužití, Pfléger České televizi pouze krátce sdělil, že udělal chybu. Proti návrhu se ohradilo předsednictvo ANO a o stažení podpisu nyní uvažují i někteří další jeho poslanci a také poslanci za ČSSD. Pod návrhem však zatím zůstává 62 podpisů.

I kdyby návrh na trestání hanobení hlavy státu v Poslanecké sněmovně uspěl, nejspíše by narazil v Senátu. Uvedl to znovuzvolený předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Pokládá za riskantní takové záležitosti kriminalizovat. „Nejsme schopni najít přesnou hranici, kdy je to projev občanského názoru, občanského protestu a kdy je to skutečně tak hrubý čin, že by si zasloužil posuzování podle trestního zákoníku,“ podotkl. Novela by podle něj v horní komoře stejně neměla velkou naději na úspěch. Je navíc přesvědčený, že ze sněmovny do Senátu vůbec nedorazí.

Hanobení státních symbolů nicméně Štěchovi vadí: „Ať už je to nahý zadek na armádu našich spojenců nebo zcizení prezidentské standarty a její nahrazení trenkami, myslím si, že to je nedůstojné. Jestli se ti lidé cítí nějakými hrdiny, pro mě je to falešné.“

Kdo navrhuje a kdo ne?

Skupina poslanců navrhla, aby za veřejné hanobení prezidenta hrozilo až roční vězení, peněžitý trest nebo propadnutí věci. Autoři z řad poslanců ČSSD, ANO, KSČM a Úsvitu jsou přesvědčeni o preventivním účinku, postihy by podle nich měly spíš „výchovný charakter“. Předloha ale vzbudila odmítavé reakce části politiků včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Podle pravicové opozice jde o návrat ke komunistické ochraně papalášů.

Původně se pod návrh podepsalo 64 poslanců včetně zástupců dvou nejsilnějších vládních uskupení. Dva z nich však podpisy záhy stáhli. Uvažuje o tom i několik dalších signatářů z poslaneckého klubu ANO, protože se od návrhu distancovalo předsednictvo hnutí.

„Až na jednoho člena, který se zdržel, všichni odhlasovali, že se od toho distancujeme,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš, který návrh dokonce prohlásil za protiústavní. Například Bronislav Schwarz poté prohlásil, že „pokud hnutí ANO se od toho distancuje jako celek, samozřejmě odvolám podpis“.

Poslanec ANO Vlastimil Vozka sice zapochyboval, že se bude rozhodnutí předsednictva líbit všem signatářům z hnutí, ale sám stažení podpisu také zváží. Naopak Bronislav Chalupa svoji podporu odvolat nehodlá. „Ne, že bych chtěl vytrvat na nějaké hovadině, ale myslím si, že ta diskuse, která se teď vede, je sice přisprostlá, ale že bude v něčem užitečná,“ řekl.

Podporu návrhu vzala ve středu večer zpět i část poslanců ČSSD, oznámil předseda jejich klubu Roman Sklenák. Kteří poslanci to jsou, ale Sklenák neupřesnil.

Další poslanci na tom, že by měli lidé za nadávání na prezidenta republiky v krajním případě jít na rok do vězení, trvají. „Je to o omezení sprostot, která přes média na prezidenta házejí,“ řekla k předloze poslankyně ČSSD Marie Benešová, ačkoli i předseda její strany se od návrhu distancoval.

Podle Benešové i bývalého odborového předáka a nyní poslance za ČSSD Jaroslava Zavadila je na poslance, kteří se pod návrh proti hanobení prezidenta podepsali, vyvíjen tlak, aby od návrhu ustoupili. „Já co podepíšu, za tím si stojím,“ zdůraznil Zavadil, který podpis stáhnout odmítl.

Sobotka: Podobných extrémů bude přibývat

Sobotka ve středu po jednání vlády uvedl, že s koncem volebního období bude podobných extrémních návrhů přibývat, protože tím jejich autoři upoutají pozornost. „Cílem je většinou zazářit jako kometa, získat mediální pozornost a pak se opět ponořit zpět do hromady návrhů v Poslanecké sněmovně, kde v klidu vyčkají na to, až spadnou pod stůl, až skončí volební období.“

Také místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi se návrh nelíbí. „Jestli jsme svobodná společnost, tak bychom neměli politické věci řešit trestně,“ řekl v Interview ČT24. Dodal, že mu úvahy o trestání hanobení prezidenta připomíná minulost. „Souhlasím s tím, že si prezident zaslouží úctu, na druhé straně mě děsí, že tolik poslanců souhlasí s tím, že budeme zavádět něco, co mi zavání obdobím, kdy tady byla komunistická strana jediná. Byl to zákon tohoto typu, který se tehdy používal proti disidentům,“ dodal Zaorálek.

Proti poslaneckému návrhu vystoupila také Amnesty International. „Není v zájmu Amnesty obhajovat vulgární urážky prezidenta, poukazujeme ovšem na to, že prezidentovi současný právní řád poskytuje dostatečnou ochranu,“ uvedla organizace. Upozornila, že má hlava státu řádnou ochranu soukromoprávní i trestněprávní například v podobě paragrafů trestního zákoníku, které se týkají násilí proti úřední osobě a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)