Silničáři se pustili v mrazech do asfaltování. Je to plýtvání, říkají odborníci

Letošní listopad je podle meteorologů nezvykle chladný. I přesto se tento měsíc pustili silničáři na některých místech do pokládání nového asfaltu.

Na nesmyslnost takových oprav přitom odborníci upozorňují každý rok. „Asfaltová směs potřebuje aspoň pět stupňů. Když se silnice udělá za nevhodných podmínek, tak se díry můžou objevit už po první zimě. To je samozřejmě vyhazování peněz,“ upozorňuje jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Petr Svoboda.

Silničáři se brání, dřív asfaltování kvůli průtahům nestihli. „Jednak se nám protáhla výběrová řízení, za druhé se všechno zdrželo kvůli úsporám. Kraj vypsal další zakázky tak, že se jejich konec protáhl až do téhle doby,“ vysvětluje pozdní začátek asfaltování například cesty z Hradce Králové do Černožic ředitel Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs.

Silničáři v mrazech asfaltují. Je to plýtvání, kritizují odborníci (zdroj: ČT24)

Že není chyba na jejich straně, potvrzuje i Sdružení pro výstavbu silnic. Hlavní problém vidí na straně investorů – státu, krajů i měst – kteří by měli zakázky lépe plánovat.

I když budou mít i letos nejspíš obalovny nejvíc práce právě v listopadu, podle odborníků se situace pomalu lepší. Ještě před třemi lety se v Česku nejvíc asfaltovalo, až když začal padat první sníh.