Nečas s manželkou půjdou v prosinci opět k soudu

Obvodní soud pro Prahu 1 začne v polovině prosince projednávat kauzu takzvaných poslaneckých trafik. Obžaloba v ní viní expremiéra Petra Nečase, jeho ženu Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka z toho, že podplatili příslibem lukrativních postů ve státních firmách tři poslance ODS.

Jednání je nařízeno na 15. prosince. „Mělo by se začít výslechem svědků,“ potvrdila ČT mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lenka Cihlářová. Jednání by podle ní mělo být veřejné.

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu letos v červenci. Kauzu bude posuzovat soudkyně Helena Králová, která už dvakrát zprostila Nečasovou a další obžalované viny v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Případ trafik je jednou z trestních kauz kolem Nagyové, které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu. Kauza začala o rok dřív, kdy se vládní koalici nepodařilo ve sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi i Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří ale později složili poslanecké mandáty, čímž umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Obvinění původně čelili i Šnajdr, Fuksa a Tluchoř, v jejich případě ale zasáhl Nejvyšší soud s odkazem na poslaneckou indemnitu. Stát se pak exposlancům za stíhání a vazbu omluvil, každému patří také statisícové odškodné.

Soudkyně Králová původně žádala, aby kauzu trafik pro exposlance dostal na starost jiný soud kvůli možné podjatosti. U Obvodního soudu pro Prahu 1 totiž působí i manželka původně obviněného exposlance Petra Tluchoře. Pražský městský soud v srpnu tento požadavek zamítl.