Sobotka oznámil změny ve vládě. Končí Němeček s Dienstbierem

Sobotka: Ve vládě končí Němeček s Dienstbierem (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vymění ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Oproti předchozím spekulacím ve funkci naopak zůstává ministryně Michaela Marksová. Němečka nahradí ředitel FN Motol Miloslav Ludvík, Dienstbiera pak poslanec Jan Chvojka. Prezidentovi doručí Sobotka návrhy na odvolání a jmenování ministrů v neděli.

„Voliči dali sociální demokracii v krajských volbách jasně najevo, že se musíme změnit. Zlepšit naši komunikaci s lidmi i dynamiku fungování ve vládě. ČSSD nemůže být pasivní, klopit hlavu a tvářit se, že se nic nestalo. Jako předseda ČSSD jsem se rozhodl tyto změny zahájit,“ vysvětloval v pátek premiér změny ve vládě.

Podle něj jarní sjezd strany určí, kdo povede ČSSD do voleb. Sobotka na něm očekává tvrdý demokratický boj. Každý z nás bude muset obhájit svůj mandát, řekl. Po prohře ČSSD v krajských a senátních volbách se začalo spekulovat jako o možných Sobotkových vyzyvatelích o Jiřím Zimolovi nebo Jeronýmu Tejcovi. 

On-line přenos

Změny ve vládě

  • 22:13

    Po prohlášení Svatopluka Němečka končí on-line přenos webu ČT24. Z vlády Bohuslava Sobotky odcházejí dva členové za ČSSD – ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Dienstbierovým nástupcem bude poslanec ČSSD Jan Chvojka. Němečka vystřídá ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Jeho šestnáctileté působení v čele nemocnice je všeobecně hodnoceno pozitivně, otazníky však vzbuzuje kauza s tzv. kulichy.

  • 22:09

    Svatopluk Němeček v Událostech, komentářích:

    "Velmi mě dnes vyděsilo, že pan Babiš je rozzářen, že odchází Němeček a že to panu premiérovi radil už dávno. To je jediná věc, která mě skutečně zneklidňuje."

  • 22:07

    Svatopluk Němeček v Událostech, komentářích:

    "Po krajských volbách riziko privatizace zdravotnictvích vzrostlo."

Ludvík proslul videem, kde o významných pacientech mluví jako o kuliších

Ve funkci končí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, kterého nahradí ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, dlouholetý pražský zastupitel a od roku 2014 také předseda pražské sociální demokracie. 

„Působí šestnáct let jako ředitel nemocnice, je to ekonom a člověk, který může výrazně pomoci v tlaku na to, aby zdravotnictví bylo efektivní a dostupné. Jeho hlavním úkolem v čele ministerstva bude zabránit privatizaci českého zdravotnictví,“ řekl Sobotka. Dalším Ludvíkovým úkolem bude zlepšit situaci pacientů a zpřístupnění zdravotnického systému lidem.  Má také usilovat o zvýšení platů sester a lékařů. Na místo ředitele motolské nemocnice Ludvík nerezignuje, až do voleb ji povede jeho zástupce. 

Sobotka odmítl tvrzení, že jeho rozhodnutí vyměnit Němečka má souvislost s dlouhodobou kritikou ministra z úst vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Ty změny se neodvíjely v jakékoliv reakci na naše partnery. Bylo to naše rozhodnutí, rozhodnutí ČSSD a mne jako předsedy sociální demokracie,“ uvedl.

Podle Němečka jsou změny v kompetenci premiéra. „Ponese za ně plnou odpovědnost,“ sdělil prostřednictvím svého mluvčího Ladislava Štichy. Za svůj úspěch označil končící ministr na Twitteru to, že se mu podařilo ubránit tuzemské zdravotnictví před ministrem financí Andrejem Babišem a jeho snahou o privatizaci zdravotnictví. 

  • Svatopluk Němeček je od revoluce už 21. ministr zdravotnictví. Splnil dřívější slib ČSSD a zrušil poplatky ve zdravotnictví. Prosadil rovněž vyšší platby za státní pojištěnce a vzrostly i mzdy v nemocnicích. Dlouhodobě ale čelí kritice předsedy ANO Andreje Babiše, že se v resortu plýtvá. Reportéři ČT upozornili na údajně nevýhodný nákup kybernetického nože v době, kdy šéfoval Fakultní nemocnici v Ostravě. Nejnovějším problémem pak byly výsledky tendru na leteckou záchrannou službu.

Dienstbier naznačil, že ho Sobotka odvolal kvůli jarnímu sjezdu ČSSD

Vedle Němečka končí i ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier, kterého nahradí dlouholetý člen ústavně právního výboru a poslanec ČSSD Jan Chvojka. Podle Sobotky se v minulých letech podílel na řadě legislativních iniciativ ČSSD a spolupracoval i s ministerstvy při prosazování vládních návrhů zákonů. Chvojka má podle Sobotky pomoci s finišem vládních návrhů zákonů. Absolvent Právnické fakulty MU v Brně je poslancem od roku 2010.

„Páni ministři Němeček a Dienstbier neodchází z vlády proto, že by měli jakékoliv problémy nebo skandály. Chci jim poděkovat za práci, kterou ve vládě tři roky odváděli. Zároveň ale chci, aby kurz sociální demokracie byl zřetelnější a vládní tým kompaktní,“ odůvodnil premiér změny ve vládě.

Na Chvojkovi Sobotka oceňuje kontakty a práci v ústavně právním výboru a v petičním výboru, ve kterých působí od vstupu do sněmovny v roce 2010. Doufá také, že nový ministr dá po Jiřím Dienstbierovi novou dynamiku i lidskoprávní agendě. Například se podrobně podívá, co vláda může v sociálně vyloučených lokalitách udělat s nezaměstnaností.

Dienstbier naznačil, že se ho premiér zbavil výměnou za slib, že nebude mít ve volbě předsedy strany na březnovém sjezdu protikandidáta. Rozhodnutí Sobotky respektuje. „Mrzí mě ale, že budu muset předávat rozdělanou práci svému nástupci místo toho, abych mohl dokončit její projednávání v parlamentu,“ uvedl. Po jeho odchodu nebude ve vládě žádný senátor, což bude pro ostatní členy kabinetu znamenat nutnou přítomnost při obhajobě vládních zákonů či zpráv při schůzích horní komory. 

Kvůli avizovaným změnám ve vládě Dienstbier už ve čtvrtek ostře vystoupil proti některým členům sociální demokracie. Tvrdí, že se ho z vlády snažila dostat část strany. Ze svého odchodu obvinil europoslance Miroslava Poche. Ten odmítl, že by o jeho odvolání usiloval.

„Mám věrohodné informace, že někteří pražští členové tlačili na mé odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády, a také že proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu,“ uvedl Dienstbier.

Jiří Dienstbier: O svém odvolání jsem se dozvěděl v pondělí večer (zdroj: ČT24)
  • Jiří Dienstbier mladší byl neúspěšný kandidát ČSSD na prezidenta. Ve vládě má na starosti lidská práva a předsedá Legislativní radě vlády. Podle romských představitelů zintenzivnila pod jeho vedením práci rada vlády pro záležitosti této menšiny. Loni ale kvůli jeho zásahům stávkovali lidé z Agentury pro sociální začleňování. Neprošly jeho návrhy kvót pro ženy ani na rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Nevyřešená pak zůstává otázka vepřína v Letech.

V uplynulých dnech se spekulovalo také o tom, že by z vlády měla odejít ministryně práce Michaela Marksová. I s ní se premiér sešel, o jejím odvolání se ale v pátek nezmínil. Změny ve vládě oznámil Sobotka před týdnem v dopise spolustraníkům.

V říjnu nabídl rezignaci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, a to poté, co na Táborsku prohrál v senátních volbách s kandidátem ANO. Jeho rezignaci premiér nepřijal s tím, že je s jeho prací ve vládě spokojený.