Sypače v akci. Ledovka a sníh potrápily řidiče i chodce

Předpověď počasí na průběh dne 10. 11. (zdroj: ČT24)

Většina lidí České republiky vstávala ve čtvrtek do sněhových přeháněk. Ty se postupujícím dnem a teplotami stoupajícími nad bod mrazu měnily v dešťové. Ranní ledovka a sníh ale zkomplikovala cestu do práce řidičům i chodcům. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) navíc před náledím varuje i pro noci a rána až do konce týdne.

ČHMÚ už výstrahu kvůli náledí vydal ve středu s platností do čtvrtečního dopoledne. I v dalších dnech by lidé měli počítat místy s kluzkým povrchem chodníků a silnic. Kromě řidičů by si tak měli dávat pozor i chodci.

„Počasí u nás ovlivňuje rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu vyplněná studeným vzduchem,“ uvedli meteorologové. Podle nich tak budou teploty klesat většinou pod nula stupňů Celsia a lokálně se budou vytvářet náledí a zmrazky.

Sypače už brázdily silnice v krajích

V krajích vyjely v noci posypové vozy, aby ošetřily hlavní tahy. Třeba na Vysočině jezdily od brzkých ranních hodin, po chemickém ošetření jsou vozovky mokré a je třeba dbát při jízdě zvýšené opatrnosti. Ve vyšších polohách musí řidiči počítat s vrstvou sněhu. 

Mírné sněžení se rozšířilo na celé území republiky od západu Čech ve středu večer. Teploty se v noci pohybovaly kolem nuly nebo slabě pod ní. V místech se sněžením se vytvořila sněhová pokrývka, a to i v nižších polohách.