Šlachta uspěl ve výběrovém řízení: Stane se náměstkem v celní správě

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta se stane od listopadu náměstkem generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání. Šlachta uspěl ve výběrovém řízení, podle dřívějšího vyjádření Celní správy byl ale jediným uchazečem.

Šlachta skončil na konci června u policie, protože nesouhlasil s reorganizací, při níž se ÚOOZ sloučil s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Tato reorganizace vyvolala roztržku i ve vládní koalici. 

Nabídku práce u celníků dostal na počátku srpna od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, k Celní správě nastoupil v srpnu jako vrchní rada Celního úřadu pro Pardubický kraj. Už tehdy se ale avizovalo, že by měl Šlachta nastoupit jako náměstek ředitele. 

Celníci totiž mají rozšířené pravomoci v souvislosti s přijatým celním zákonem. Od začátku roku jim přibyly kompetence i u kontrol hazardu, proto rozšiřují řady o zhruba 360 nových pracovníků. V současnosti jich je asi 4500. Nový šéf Celní správy Milan Poulíček avizoval, že je hlavní prioritou sestavit tým a připravit správu na nové kompetence v kontrole hazardu a daně z přidané hodnoty.

Nástup Šlachty k celníkům ale kritizovaly například odbory bezpečnostních sborů.
Podle dřívějšího vyjádření předsedy Unie bezpečnostních sborů Zdeňka Drexlera se
měla na místo v Celní správě konat celkem čtyři výběrová řízení nejprve v Celní
správě, pak v ostatních sborech. 

Ministerstvo financí, kam Celní správa spadá, ale oponuje, že byl Šlachtův nástup podle zákona. Výběrové řízení na pozici náměstka prý bylo vypsáno od prosince 2015 a informace o něm byla v Informačním systému ministerstva vnitra k obsazování volných služebních míst.