Šlachta chce zůstat ve státních službách. Spekuluje se o celní správě

Šlachta po pětadvaceti letech služby oficiálně odešel od policie (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta ve čtvrtek po pětadvaceti letech služby oficiálně odešel od policie. Chce ale zůstat ve státních službách. Podle některých informací by mohl zamířit do celní správy. Kvůli nesouhlasu s reorganizací elitních policejních složek odcházejí i dva jeho náměstci. Sněmovna také zřídila vyšetřovací komisi. Na jejího šéfa kandidují tři opoziční poslanci.

Bývalý šéf ÚOOZ už odjel z Prahy na Moravu. „Věci mám odevzdané, takže už jsem doma. Je to pocit lítosti, pocit naštvání na vedení policejního prezidia. Je to odpovědnost lidí, kteří nesmyslnou reorganizaci spustili,“ řekl České televizi.

Od policie sice Šlachta odchází, ve státních službách chce ale zůstat. Podle některých informací by mohl zamířit do celní správy. Konkrétní nabídka ale zatím na stole není. „Jak se říká, něco končí, něco možná začne,“ podotkl.

Spolu se Šlachtou po 24 letech končí i jeho náměstek Stanislav Růžička. „Byly to perfektní roky,“ shrnul působení u policie. Rozkrýval například Berdychův gang nebo se podílel na vyšetřování vraždy údajného kmotra podsvětí Františka Mrázka. Od policie odchází, protože se neztotožnil s připravovanou reformou: „Osobně si myslím, že to byl trest za odvedenou práci.“

Stanislav Růžička
Zdroj: ČT24

Na ÚOOZ podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové s odchodem Šlachty nedochází k žádným zásadním změnám: „Útvar už několik týdnů vede jeho dosavadní náměstek Milan Komárek.“ Národní centrála proti organizovanému zločinu by měla vzniknout 1. srpna, policejní prezidium původní termín o měsíc posunulo.

Šéfem komise chce být Blažek, Ondráček a Lank

Policejní reorganizaci by ale měla už od příštího týdne začít prověřovat sněmovní vyšetřovací komise. Každá ve sněmovně zastoupená strana v ní má po jednom zástupci. Zasednou v ní Richard Dolejš (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Zdeněk Ondráček (KSČM), Daniel Korte (TOP 09), Pavel Blažek (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Martin Lank (Úsvit).

„Komise by měla vnést světlo do dohadů a nařčení mezi jednotlivými policisty,“ doufá Dolejš. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) má ale na věc opačný názor. „Cílem komise je, aby se věci někam uklidily a veřejnost se nic nedozvěděla,“ obává se.

Na šéfa vyšetřovací komise kandidují tři opoziční poslanci, a to někdejší ministr spravedlnosti Blažek, bývalý policista Ondráček a Martin Lank. O předsedovi rozhodnou v pátek tajným hlasováním poslanci.