Ruský hacker zadržený v Praze zřejmě ukradl data ze sítě Linkedin

Čeští policisté ve spolupráci s americkou FBI zadrželi mezinárodně hledaného ruského hackera. Muž je podezřelý, že napadal cíle ve Spojených státech. Po zadržení zkolaboval a musel být převezen do nemocnice, o jeho vydání do USA se bude rozhodovat. Ruské velvyslanectví v Praze naléhá, aby byl vydán Rusku. Podle televize ABC je zadržený odpovědný za masivní útok na profesní sociální síť LinkedIn v roce 2012.

Městský soud v Praze poslal zadrženého do vazby, jeho případné vydání do USA teprve posoudí. Rozhodnutí by pak bylo na ministru spravedlnosti, žádost o vydání zatím resort podle mluvčí Terezy Schejbalové neobdržel.

O vydání podezřelého – v tomto případě ale do Ruska – žádá ruská ambasáda v Praze. „Velvyslanectví podniká veškeré kroky k ochraně zájmů tohoto ruského občana. Spolupracujeme s jeho advokátem,“ řekl agentuře TASS mluvčí ruské ambasády Alexej Kolmakov. Dopadení údajného hackera v Praze se stalo jednou z hlavních zpráv v ruských médiích. 

Profesní sociální síť LinkedIn podle televize ABC oznámila, že hacker je spojen s masivním útokem na její servery  v roce 2012. Ze zpráv amerických médií vyplývá, že hacker byl v Praze zadržen už 5. října, zpráva byla podle zdrojů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) zpožděna o dva týdny „z taktických důvodů“.

Podle dostupných informací se síť LinkedIn v roce 2012 stala obětí krádeže dat, při níž byla narušena bezpečnost přihlašovacích hesel některých členů. Podle původního odhadu expertů hackeři ukradli víc než šest milionů hesel. Letos v květnu bylo ale oznámeno, že mohla být ukradena a rozprodána na tajných webech citlivá data až 160 milionů uživatelů. Síť má přes 430 milionů registrovaných členů. 

Hacker byl v Česku se svou přítelkyní, policisté ho dopadli v jednom z pražských hotelů. „Díky rychlému toku informací byl muž zadržen již 12 hodin po přijetí první operativní informace,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön. Hledaného muže zákrok natolik překvapil, že nekladl žádný odpor. Bezprostředně po zadržení zkolaboval a policisté mu museli poskytnout první pomoc. Hacker nakonec skončil v nemocnici. 

V minulosti Moskva ostře protestovala proti zadržení a vydání svých občanů americké justici, ať šlo o obchodníka se zbraněmi Viktora Buta či pilota Konstantina Jarošenka, který byl v USA odsouzen za pašování drog. But byl zadržen v roce 2008 v Thajsku, když padl do léčky zosnované americkými agenty. V USA si má podle rozsudku z roku 2012 odsedět 25 let.