Manuál k druhému kolu voleb: Lístky až na místě, šedé obálky a nic nekroužkovat

Události: Přípravy na senátní volby (zdroj: ČT24)

V pátek a v sobotu Češi rozhodnou o obsazení jedné třetiny Senátu na příštích šest let. Druhé kolo senátních voleb se však od prvního liší v některých detailech – hlasovací lístky nedostanou voliči do poštovních schránek, ale až ve volebních místnostech, vybírat budou vždy jen ze dvou kandidátů a lístek tentokrát vloží do šedé obálky.

Volební místnosti budou otevřeny v pátek 14. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 15. října od 8 do 14 hodin. Protože v žádném obvodu se nepodařilo zvolit senátora už v prvním kole, volit lidé půjdou opět ve všech 27 obvodech.

Hlasovat mohou všichni oprávnění voliči, tedy občané České republiky, kteří alespoň v druhý den voleb oslaví osmnácté narozeniny. Každý volič je buď zapsaný ve stálém seznamu v místě svého trvalého bydliště, nebo ve zvláštním seznamu.

  • Lístky jsou jiné než v prvním kole, mají šedou barvu.
  • Na lístek voliči nic nedopisují. Do obálky vkládají jen jeden lístek, jinak bude hlas neplatný.
  • Pro druhé kolo se vytisklo 3 435 456 hlasovacích lístků.

Po příchodu do volební místnosti se volič musí prokázat komisi platným občanským průkazem nebo pasem. Dostane prázdnou úřední obálku šedé barvy, opatřenou úředním razítkem.

Nekroužkovat ani netrhat

Hlasovací lístek voliči nijak neupravují – tedy žádné kroužkování nebo podtržení jména tužkou. Neplatné jsou přetržené lístky nebo ty, které nejsou na předepsaném tiskopise nebo nejsou vloženy do úřední obálky. Hlas bude neplatný i v případě, že dá volič do obálky více než jeden lístek. A nesmí použít ani lístek z prvního kola.

Každý hlasující musí vložit obálku s lístkem do volební urny osobně, zastoupení je nepřípustné. S lidmi, kteří jsou tělesně nebo zrakově znevýhodnění nebo nemohou číst nebo psát, může hlasovací lístek vybrat a případně upravit jiný volič, ne však člen volební komise. 

Volič může ze závažných, zejména zdravotních důvodů požádat o možnost hlasování mimo volební místnost. A to obecní úřad nebo v době konání voleb přímo okrskovou volební komisi. K nemocným nebo třeba starším lidem v tom případě vyšle okrsková volební komise dva své členy s přenosnou volební urnou, úředními obálkami a hlasovacími lístky.

Volební pravidla počítají i s možností, že se kandidát účasti ve druhém kole vzdá nebo dokonce zemře. V tom případě by postoupil ten kandidát, který se v prvním kole umístil na třetím místě. Volby by se v daném obvodu konaly až o týden později, tedy 21. a 22. října.

Jedna z voliček v Kořenově na Jablonecku odevzdává hlas do přenosné urny
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V prvním kole voleb bylo nejúspěšnější hnutí ANO se 14 postupujícími kandidáty. Po osmi kandidátech mají ve finále sociální demokraté a lidovci, čtyři občanští demokraté. Starostové a nezávislí mají tři postupující, spolu s TOP 09 pak další tři. V několika obvodech strany a hnutí kandidují také v koalicích.