Sedmadvacet obviněných. Kvůli manipulaci tendrů na informační systémy

Kauza IT zakázek

Kvůli kauze čtrnácti zmanipulovaných tendrů na informační systémy v hodnotě několika set milionů policie stíhá sedmadvacet lidí a dvě firmy. Obvinění v kauze padlo podruhé, kriminalisté v případu loni obvinili dvacet osob a osm firem, nejvyšší státní zastupitelství ale některá trestní stíhání v březnu zrušilo.

Obvinění souvisí se zátahem protikorupční policie ze září roku 2014. Odehrával se na čtyřiceti místech po celé zemi, policisté zasahovali na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně. Policejní akce se týkala také zlínského a olomouckého hejtmanství i sídla olomoucké firmy Tesco SW, kterou spoluvlastní podnikatel Josef Tesařík. Společnost už dříve veškeré pochybení popřela.

Následně padla série obvinění z trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů Evropské unie, účast na organizované zločinecké skupině a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

V centru zájmu obviněných – a následně policistů – byly tendry Integrovaného operačního systému ministerstva vnitra. Ty se vztahovaly mimo jiné na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic.

Hlavní větev? Skupina manipulátorů

Hlavní větev podezřelých osob potom policie v případu vyšetřuje jako zmíněnou zločineckou skupinu. Obvinění se zodpovídají z toho, že různými způsoby v letech 2010 až 2014 tendry ovlivňovali ve svůj prospěch či ve prospěch spřízněných subjektů, uvedl žalobce z vrchního státního zastupitelství Martin Brzobohatý.

Případ se přitom otevírá už podruhé. Nové obvinění padlo poté, co v březnu nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) kvůli stížnosti obviněných zcela zrušilo trestní stíhání všech osmi firem a tří obviněných fyzických osob. Částečně zrušeno bylo trestní stíhání deseti obviněných a zcela zamítnuty byly stížnosti u sedmi obviněných, řekl tehdy mluvčí žalobců Petr Malý.

Usnesení o zahájení trestního stíhání byla podle něj zčásti nezákonná a nedůvodná, neboť nebyly splněny formální a v některých případech ani věcné podmínky opravňující k zahájení stíhání.

Znovu a jinak

Novému kroku policie a žalobců předcházela důkladná analýza usnesení NSZ a nová prověřování. „Skutková věta byla popsána nedostatečně, ale v průběhu té doby byly vytěženy další podklady, které to podezření zesilovaly. Původní zrušení o zahájení trestního stíhání neznamená zastavení. Je to institut, který říká laicky řečeno znovu a jinak. Trestní řízení tím nekončí,“ doplnil státní zástupce Brzobohatý.

Celý případ zakázek na informační systémy se probíral také v souvislosti s údajným únikem citlivých informací z vyšetřování. V médiích se v minulosti objevilo podezření, že unikaly z telefonu, který dříve používali blízcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Šéf policie to odmítl a označil za nesmysl.