Prostor u Národního divadla v Praze se změnil na náměstí Václava Havla

Otevřený prostor v sousedství Národního divadla v Praze, takzvaná piazzetta, se změnil na náměstí Václava Havla. Cedule s názvem byla odhalena na úvod mezinárodního divadelního festivalu Pražské křižovatky. Ten na Havlovu počest připravilo Národní divadlo. „Václav měl rád happeningy i otevřenou debatu mezi lidmi různých názorů a právě takové akce by se teď na tomhle náměstí mohly odehrávat,“ uvedla Dagmar Havlová.

Několika desítkám přihlížejících byla zároveň představena instalace sochaře Kurta Gebauera v podobě velkého červeného srdce, na které mohou lidé psát vzkazy. Ostatní srdce jsou z drátů a připomínají vězení a Havlův boj proti nesvobodě.

Jako první se na červené srdce podepsali manželka někdejšího prezidenta Dagmar Havlová, herečka Vlasta Chramostová, pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a generální ředitel ND Jan Burian. „Vašku, vrať se,“ napsala Havlová. 

Náměstí uprostřed havlovských křižovatek

„Myslím si, že to místo je jakousi symbolickou křižovatkou míst spjatých s Václavem Havlem jako dramatikem i jako občanem,“ sdělil ředitel Národního divadla Jan Burian, jenž návrh na pojmenování místa náměstím Václava Havla podal.

„Tady nedaleko je Kavárna Slavie, kam Václav Havel rád chodil a která se váže k české kulturní historii. Kousek dál je bývalá Havlova kancelář, nedaleko je Rašínovo nábřeží, kde Havlovi dlouhá léta žili, je tu Národní třída. A navíc Václav Havel vždy chtěl, aby ten náš smutný, postkomunistický prostor ožil diskusí.“

Někteří kritici namítají, že piazzetta Národního divadla je příliš malá na tak významné jméno. Dagmar Havlová s tím však nesouhlasí. Pokud podle ní bude někdo v budoucnu chtít pojmenovat po jejím zesnulém muži nějaké větší náměstí, bude tu možnost mít.

„Tahle piazzetta má tu výhodu, že její pojmenování není spojené s žádným úřadováním. Nemusí se předělávat žádné občanské průkazy ani žádné další doklady a nebude to tedy stát žádné peníze,“ řekla Dagmar Havlová.

Po českém prezidentovi už je pojmenováno letiště v Ruzyni, několik škol nebo také park. Dagmar Havlová uvedla, že v její nadaci je několik šanonů naplněných návrhy a žádostmi o souhlas s pojmenováním nejrůznějších míst. Uvedla však, že s tím chce být velmi opatrná.

„Se svými lidmi velmi střežím, co všechno by mělo být pojmenováno po Václavu Havlovi. Uvidí se časem, myslím, že se nemusí spěchat,“ sdělila Dagmar Havlová.