S prvním říjnem se léto rozloučí. Příští týden mohou jít noční teploty k nule

Ze soboty na neděli se v Česku poměrně významně ochladí. Obloha se zatáhne, čekají se přeháňky a teploty budou o šest až osm stupňů nižší. V příštím týdnu se chladné počasí udrží. Teploty v noci se zřejmě dostanou až k nule a přes den se mohou držet kolem 11 stupňů.

V Česku teď vládne teplejší počasí, tato doba se nicméně chýlí ke konci. Noc před posledním zářijovým dnem však byla nezvykle teplá. Nemrzlo ani v mrazových lokalitách a na mnoha místech teplota neklesla pod 15 stupňů.

Přes den se pak teploty ještě dostaly nad letní hodnotu 25 stupňů. V 15 hodin bylo nejtepleji v Brandýse nad Labem a v Pardubicích, kde teploměry ukázaly hodnotu kolem 27 stupňů Celsia. Teplotní rekord byl překonán přibližně na 10 procentech stanic, které počasí pozorují víc než 30 let.

Teploty poslední zářijový den 2016
Zdroj: ČT24

Až k 25 stupňům Celsia ještě vystoupají teploty v sobotu. První říjen ale bude zřejmě posledním projevem léta. Od severozápadu už bude přibývat mraků a odpoledne se objeví první přeháňky nebo ojedinělá bouřka.

Teploty půjdou dolů

V neděli se čekají nižší teploty. Nedělní maxima zůstanou většinou pod 20 stupni. V průběhu víkendu tak může dojít až na osmistupňové ochlazení. Neděle by také měla být z nadcházejících dnů nejdeštivější. Ještě v pondělí se přeháňky čekají na většině území a v úterý jich už bude ubývat.

Předpověď na neděli 2. 10. 2016
Zdroj: ČT24

Změna charakteru počasí by ale měla postupně zklidnit riziko vzniku požárů. V Čechách bude výstraha před požáry platit do sobotního večera, na Moravě ještě v neděli.

V příštím týdnu bude chladno a první třetina října může být dokonce chladnější než obvykle. Teploty v noci se zřejmě dostanou až k nule a přes den se mohou držet jenom kolem 11 stupňů. Na hřebenech hor se přechodně objeví i první sněhové vločky. 

Počasí v prvním říjnovém týdnu 2016
Zdroj: ČT24