Šéf GIBS Murín: Inspekce zřejmě začne prověřovat některé policisty a možná i žalobce

Ve sněmovně znovu jednala komise k reorganizaci policie. Vyslechla ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína a bývalého ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa. Murín po jednání uvedl, že se dozvěděl zásadní informace, kvůli kterým inspektoři začnou prověřovat některé policisty, bývalé policisty a možná i státní zástupce. Komise zároveň přijala usnesení, ve kterém označila vyjádření bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka za neprůkazná. Komárek minulý týden uvedl, že se reorganizace rozjela na příkaz ministra Milana Chovance.

Murín vypovídal před komisí zhruba tři hodiny, Lang se naopak zdržel jen několik minut. S místopředsedou komise Martinem Lankem (Úsvit) se Murín shodl, že se obě strany dozvěděly nové důležité informace. 

Podle Murína se inspektoři GIBS na základě čtvrtečních informací budou muset vrátit k některým situacím a událostem, které zazněly v médiích i na jednání komise. „Bude se to dotýkat prověřování příslušníků bezpečnostních sborů, bývalých příslušníků bezpečnostních sborů a s velkou pravděpodobností i některých státních zástupců,“ zdůraznil.  

GIBS už teď prošetřuje trestní oznámení policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Míří na bývalého detektiva protimafiánského útvaru Jiřího Komárka, který Tuhého v minulosti obvinil z „brutálního úniku informací“. Také tímto se GIBS zabýval, případ ale odložil. 

Komise: K vyjádřením Komárka nejsou důkazy

Bývalý detektiv ze Šlachtova útvaru Jiří Komárek, který obvinil policejního prezidenta z úniku informací, už byl před komisí dokonce dvakrát. Před poslanci vypovídal déle než deset hodin, stále ale není u konce. Minulý týden prohlásil, že se reorganizace rozjela na pokyn ministra Chovance.

UDÁLOSTI: Podle komise jsou Komárkova obvinění neprůkazná (zdroj: ČT24)

Podle něj byla důvodem změn „předvolební schizofrenie“. Cílem pak bylo paralyzovat činnost útvaru a odstranit jeho ředitele Roberta Šlachtu. Chovanec ale Komárkovy výroky odmítá. A od Komárkových slov se nově distancovali i členové komise. Podle přijatého usnesení nejsou jeho vyjádření průkazná a komise nedostala přímé důkazy, které by potvrdily jeho vyjádření.

Usnesení uvítala ČSSD; Komárek podle ní bez přímých důkazů a účelově napadl sociální demokracii a ministra vnitra. Komárkova tvrzení o pokynu k policejní reorganizaci kvůli údajné hrozbě vyšetřování některých členů ČSSD považují sociální demokraté za „nehorázná a lživá“, uvedli v tiskové zprávě.

Člen vyšetřovací komise Richard Dolejš (ČSSD) poukázal na to, že pro usnesení hlasovala komise jednomyslně včetně zástupce ANO. Komárkova tvrzení přitom podle ČSSD účelově rozvíjí tisk vlastněný vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a zřejmě se ukážou jako předvolební blamáž.

Komise se také ohradila proti informacím médií, které tvrdí, že mají zdroje zevnitř komise. „Můj názor je, že některé vyslýchané osoby současně to, co říkají nám, říkají ještě někde jinde,“ řekl předseda komise Pavel Blažek (ODS). Poslanci proto podali podněty ke GIBS a Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Podle Blažka by měly odhalit, jak se některé informace k novinářům dostaly. „Je jednoznačné, že některé spisy zkrátka a dobře byly v rukou státních zástupců,“ podotkl.

Komise si pozvala i Chovance, Babiše nebo žalobce

Už dříve vypovídal před komisí bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta nebo policejní prezident Tomáš Tuhý. Před 10 dny si komise pozvala i ministry vnitra a financí Milana Chovance a Andreje Babiše. Právě Chovancův podpis celou reorganizaci spustil. Sám ministr debatu označoval jako korektní, nikoliv politickou.  

Babiš po jednání komise zopakoval, že podle jeho názoru byla reorganizace policie účelová. Podle ministra financí padla ze strany komise i otázka na jeho případné provázání s bývalým šéfem ÚOOZ Robertem Šlachtou – to Babiš odmítl. Se Šlachtou prý jednal prakticky jen v souvislosti s různými výhrůžkami vůči sobě. 

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.

Už předtím se ke změnám v policejních útvarech před vyšetřovací komisí vyjadřoval Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, jehož dopis členům vlády stál na počátku politického sporu o policejní reformu. Poslanci vyslechli také pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a náměstka olomouckého vrchního státního zástupce Pavla Komára. 

Další jednání zatím komise naplánovaná nemá. Čeká na to, až bude zproštěn mlčenlivosti ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a bývalý šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivan Bílek. Výpověď by měl zakončit i Komárek. Blažek pak nevyloučil, že ještě budou pozvány další osoby. Komise chce výsledky svého šetření zveřejnit do konce října.