Určitě do věží. České památky hlásí rekordní návštěvnost

České památky si s koncem prázdninové sezony připisují nové návštěvnické rekordy. Od začátku roku je navštívilo o více než čtyři sta tisíc lidí víc než v loňském roce – a celkově tak hradními či zámeckými chodbami prošlo půl pátého milionu návštěvníků. Za vysokým zájmem stojí příznivé letní počasí i větší počet Čechů, kteří se rozhodli pro dovolenou v tuzemsku.

Waldemar Matuška se jako kyperský král v muzikálu Noc na Karlštejně ptá, kam se na hradě nepřístupném ženám schovávají milenci, a odpovídá si známou písňovou větou: „Asi do věží“. V případě letošní turistické sezony se ovšem do věží neschovávaly jen zamilované páry – a zdaleka nejen na sídle Karla IV.

České hrady a zámky, které má v péči Národní památkový ústav (NPÚ), od začátku roku navštívilo už 4,5 milionu lidí, což je o čtyři sta tisíc turistů víc než v loňském roce, a podle generální ředitelky Naděždy Goryczkové by tak mohl s koncem roku padnout i loňský rekord, kdy se mezi intarzované komody a benátská zrcadla vydalo pět milionů návštěvníků.

„Nejnavštěvovanějším měsícem v letošním roce byl červenec, kdy návštěvnost meziročně výrazně stoupla – až o sto tisíc návštěvníků,“ doplnila Goryczková s tím, že jen během prvního prázdninového měsíce přilákaly české hrady a zámky 1,4 milionu turistů. V srpnu to bylo o sto tisíc lidí méně.

Díky tomu, že mají velmi kvalitně vybavené interiéry, jsou české hrady a zámky v rámci Evropy fenomén.
Naděžda Goryczková
ředitelka Národního památkového ústavu

Češi kvůli dění v cizině zůstávali doma

Za vyšším zájmem o prohlídku aristokratických sídel stál průběh letního, a zejména v červenci relativně mírného počasí, hlavní podíl ale podle Goryczkové nese nestabilní zahraničně-politická situace a zájem Čechů netrávit dovolenou za hranicemi: „Česká republika je v současné době vnímána jako bezpečná destinace, Češi nejezdí tolik do zahraničí, tráví více času doma a navštěvují naše památky.“

Na celkových pět milionů návštěvníků by se památky mohly s koncem roku dostat nejen kvůli podzimním návštěvám (kdy jsou otvírací doby omezené), ale hlavně díky rostoucímu zájmu o adventní prohlídky. Víc než desítka památek – mimo jiné zámky Hluboká, Český Krumlov a Sychrov – jsou navíc pro návštěvníky otevřené celoročně.

Šéfka NPÚ: Česko je vnímané jako bezpečné, návštěvnost památek rostla (zdroj: ČT24)

Karlštejnské rekordy

Prakticky nepřetržitý provoz se týká i zmíněného Karlštejna, který si na turistické statistice připisuje i nemalý podíl, protože jen jeho zdi navštíví za dvanáct měsíců 230 tisíc zájemců o historii, a jak doplňuje šéfka NPÚ, letos bude tato návštěvnost překročena, protože oslavy sedmistého výročí narození Karla IV. přilákaly do hradu o dalších třicet tisíc návštěvníků víc.

Středočeský kraj s jižními Čechami a jižní Moravou také patří z pohledu památkářů mezi regiony s nejvyšší návštěvností.

„Trochu opomenuté, a přitom krásné památky jsou v severních Čechách na Ústecku a na severní Moravě a ve Slezsku, ale sem není turistická veřejnost zvyklá za památkami jezdit,“ doplňuje šéfka NPÚ a vyzdvihla například opomíjený zámek Grabštejn nedaleko Hrádku nad Nisou nebo Jánský vrch v Rychlebských horách na česko-polské hranici. 

obrázek
Zdroj: ČT24