Soud zamítl Chovancovu žalobu kvůli šibenicím na demonstraci

Pražský městský soud odmítl žalobu ministerstva vnitra, které napadlo postup radnice Prahy 1 v případu loňské protiislámské a protiunijní demonstrace s šibenicemi. Radnice vyhodnotila, že nešlo o přestupek, vnitro reagovalo nesouhlasnou správní žalobou. Podle soudu ale nebylo oprávněné ji podat, protože radnice nepoškodila práva ministerstva.

Demonstrace se odehrála loni v červenci na Václavském náměstí, kde stovky lidí protestovaly proti Evropské unii, imigraci a běženeckým kvótám. Účastníci, kteří varovali mimo jiné před „hordami nadržených černochů“, drželi makety šibenic s nápisem „Za vlastizradu“. Té se podle protestujících dopustili někteří čeští politici, často zaznívalo jméno premiéra Bohuslava Sobotky.

Úřad městské části Praha 1 na podzim rozhodl, že muž, který šibenice přinesl, nespáchal přestupek. Rozhodnutí následně potvrdil pražský magistrát.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) následně oznámil podání žaloby. Vyhrožování šibenicí podle něj nesmí být legální. Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoli českému občanovi podle něj přesahuje meze svobody projevu a mělo by to být posuzováno minimálně jako přestupek.

Podle soudu jde o spor o výklad a aplikaci zákona mezi dvěma státními úřady. „S žalovaným se rozchází (ministerstvo) v posouzení, zda byly jednáním osob nesoucích makety šibenic naplněny znaky přestupku a zda s nimi mělo být zahájeno správní řízení,“ uvádí v rozsudku soud.