Protest před saúdskou ambasádou nechali úředníci rozpustit

Úředníci pražského magistrátu dali policii pokyn k rozpuštění akce protiislámské Iniciativy Martina Konvičky. Její stoupenci se shromáždili před velvyslanectvím Saúdské Arábie a chtěli s pomocí mobilní toalety parodovat pouť do Mekky. Účastníci akce zprvu odmítali odejít, ale brzy na místě zůstal jen hlouček diskutujících.

Iniciativa Martina Konvičky na svoji akci „s humorem do Mekky“ přinesla před saúdskou ambasádu mobilní toaletu, na kterou chtěli účastníci převlečení za muslimy házet zmuchlané noviny. Měli tak napodobit kamenování. Samotná toaleta potom při akci představovala svatyni Kabu v Mekce – cíl každoročních masových poutí.

Podle úředníků pražského magistrátu, kteří dění na místě sledovali, bylo takové vyznění znevážením náboženské víry. Nejprve na to pořadatele upozornili. „Jestli tuto toitoiku použijete jako Kabu, jak jste říkal, tak to chápeme jako hrubou neslušnost,“ řekl zástupce magistrátu svolavateli akce. Poté dali úředníci policii pokyn, aby akci rozpustila.

Několik desítek příznivců Iniciativy zpočátku odmítalo z místa odejít. „Výzvy byly nesmyslné, budeme se proti nim bránit soudně,“ řekl Martin Konvička. Brzy ale zůstal u ambasády jen kroužek diskutujících. Policejní mluvčí Tomáš Hulan uvedl, že nikdo nebyl zadržen a policie postupovala výhradně na základě žádosti úředníků.

Martin Konvička uvedl, že bude postup magistrátu řešit se svým právníkem. V sobotu rovněž jeho Iniciativa avizovala přípravu trestního oznámení na náměstka primátorky Petra Dolínka. Ten v pátek upozornil, že je lokalita před velvyslanectvím kvůli opravě kanalizace rozkopaná. Magistrát poté doporučil pořadateli, aby akci přesunul na Letnou.