Konec cigaret bez obrázků na krabičce. Pro tabákové firmy začala platit nová pravidla

Tabákové firmy nesmí od středy uvádět na český trh cigarety bez obrazového varování před škodlivostí kouření. Prodávat cigarety ve starém balení bude možné ještě tři měsíce. Novinku zavedla novela zákona o potravinách, zavedení normy v Evropské unii požadovali evropští zákonodárci. Varování musí nově pokrýt minimálně šedesát pět procent obalu, a to včetně elektronických cigaret. Výrobci si ale stěžují, že na jejich zavedení měli málo času.

Nová legislativa také zakazuje prodávat malá balení pod dvacet cigaret a tabák pod třicet gramů. Do roku 2020 budou zakázané mentolové cigarety. Podle odůvodnění vládní novely zákona by mělo zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta, kritici jsou však k tomu skeptičtí.

Podle tabákových firem obrázky od kouření lidi neodradí a odpudivé krabičky zákazníci jen nahradí jinými obaly. Podle trafikantů už se na takové obaly lidé ptají. Navíc už se na internetu objevily návody na to, jak vytvořit praktický háčkovaný či flísový obal na cigarety, aby obrázky nebyly vidět.  

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil s tím však nesouhlasí. „Nové obaly nejsou jediné opatření, které by mělo problém řešit. Navazuje například na zákaz klasické reklamy tabákových výrobků nebo třeba na upozornění na krabičkách, jaké negativní následky kouření má,“ sdělil Jindřich Vobořil.

Zamířeno především na děti

„Zkušenosti zemí, které už takové opatření zavedly, ukazují, že to má dopad zejména na mladistvé mladší patnácti let, kteří jsou nejrizikovější skupinou. Je totiž důležité zvýšit věk, ve kterém mají mladí lidé s kouřením první zkušenost,“ uvedl Vobořil.

Jindřich Vobořil o novém opatření pro omezení kouření (zdroj: ČT24)

V současné době průzkumy ukazují, že v České republice kouří jedenáct procent žáků devátých tříd základních škol. „Výrobci cigaret mají povinnost umístit na krabičky svých výrobků tři různé obrázky ročně a každý další rok motivy obrázků změnit. Takže i pro dospělé kuřáky to bude celkem slušná mediální masáž,“ řekl Jindřich Vobořil.

Následovat by mělo zdražování

Dalším opatřením ke snížení počtu kuřáků ve společnosti, které by mělo následovat, je podle něj postupné zvyšování spotřební daně z prodeje tabákových výrobků. „Světová zdravotnická organizace považuje cenu cigaret za jeden z hlavních faktorů, které mají na spotřebu vliv, a v České republice jsou tabákové výrobky ve srovnání s jinými zeměmi stále příliš nízké,“ uvedl Vobořil.

Spotřeba cigaret v Česku v uplynulých letech podle postupně klesala, v roce 2014 však došlo k mírnému navýšení na 1950 cigaret na jednoho obyvatele za rok. V roce 2015 se v České republice spotřebovalo 14,72 miliardy cigaret, z toho třicetina jich byla nelegálních. Zhruba polovina nelegálních cigaret v Česku pochází z Běloruska a Ukrajiny.