Odpudivé krabičky cigaret se brzy objeví na pultech, povinně od 7. září

Krabičky cigaret budou zanedlouho připomínat listování v příručce pro patology. Na obalech se objeví snímky rakoviny plic nebo nemocných dásní. Novou, odpuzující podobu krabiček na cigarety určuje zákon, povinnost začíná platit od 7. září. Tomuto tématu se věnoval také středeční pořad Devadesátka ČT24. Hlavním hostem byla Eva Králíková, předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

 Kuřáci v České republice zažívají v těchto dnech velkou změnu. Na trafikách a ve svých obchodech pomalu začínají objevovat krabičky cigaret s obrázky, které by měly odpuzovat. První dodavatelé tabákových výrobků začali expedovat cigarety s obrázky zničených orgánů, které mají za cíl odradit kuřáka od kouření.

Změna obrázků na cigaretách vzešla z rozhodnutí Evropské unie, která prosadila směrnici, podle níž mají být na cigaretových krabičkách drastické fotografie znázorňující následky kouření. Distributoři mohou doprodávat cigarety v dosavadních obalech do 7. prosince.

Podle mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Karolíny Kottové se budou výstražné obrázky na krabičkách cigaret průběžně měnit. „Během prvního roku bude první série, což je dvanáct obrázků, které se budou opakovat. Následující rok zase jiné. Bude se to měnit, aby se zacílilo na různé skupiny populace,“ shrnula.

Eva Králíková v pořadu Devadesátka ČT24: Boj proti kouření (zdroj: ČT24)

Jaká bude účinnost?

Výstražné obrázky jsou hned po vysoké dani a nekuřáckých prostorech nejúčinnějším způsobem, jak snížit počet kuřáků, a je to zadarmo, protože to tiskne výrobce, řekla v pořadu Devadesátka ČT24 Eva Králíková, vedoucí Centra pro závislé na tabáku a předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. 

Připomněla, že v Austrálii kleslo kouření v prvních 34 měsících od zavedení jednotných balení s obrázkem (obsahuje 40 cigaret) o půl procenta a podobná čísla jsou i z dalších zemí. Podotkla, že jedno takové opatření samozřejmě nezmůže, aby všichni přestali kouřit. Je ale prokázáno, že takováto varování zvyšují znalosti kuřáků o rizicích kouření, řekla. 

Není to žádný zázrak (krabičky cigaret s výstražnými obrázky), ale především méně mladých začne kouřit, protože ta krabička pro ně není atraktivní jako předtím.
Eva Králíková
vedoucí Centra pro závislé na tabáku a předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku

Místopředseda Českomoravského sdružení trafikantů Česká trafika Roman Slavík uvedl, že lidé, když mají ještě nyní na výběr, tak kupují krabičky bez obrázků. K obrázkům pak říkají „to je hezký, ale nedonutí mě to přestat kouřit“. Hledají si také cesty, jak se obrázkům vyhnout – pořizují si plechové tabatěrky bez jakéhokoliv označení nebo celou krabičku zasouvají do speciálních obalů s grafikou, jakou si sami vyberou. 

Slavík také podotkl, že na průběžné zdražování cigaret lidé reagují tak, že mají stanoven limit na den a do něho se snaží vejít. „Přesouvají se z prémiových značek níž, k levnějším. Kouří kvalitu, na kterou mají peníze. Což pro zdraví není dobré, protože kouří to nejlevnější,“ řekl Slavík. 

Různé dopady na různé druhy kuřáků

Kreativní ředitel společnosti Konektor Martin Charvát je k účinkům krabiček s obrázky skeptický. „I když vím, že na jiných trzích to nějakým způsobem fungovalo, nejsou to žádná zázračná čísla,“ podotkl. Myslí si, že pro skalního kuřáka to nebude klíčový důvod, proč přestat kouřit. Spíše pomocný důvod, jakýsi „postrk“.  

Charvát zmínil, že někteří mladí, ve fázi vzdoru a protestu, tyto krabičky nakoupí se zdůvodněním „já jsem tak ostrej, že si to dám“. Bude to ale podle něj vždy ta menší skupina, ne hlavní. 

Události: Obalová kampaň proti kouření (zdroj: ČT24)

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil připomněl, že 11 procent žáků v 9. třídách kouří každý den. Za příčiny současného stavu uvedl, že Česko je hodně liberální ve vztahu ke kouření i malou účinnost při vymáhání zákazu prodeje do 18 let. Cesty dětí ke kouření jsou také snadné, „běžně si to koupí kdekoliv“.  Testovací nákupy ve velkých řetězcích také podle Vobořila ukázaly, že kromě Lidlu si patnáctileté děti cigarety a alkohol snadno koupily. 

Podpořil názor Králíkové, že jediné opatření kouření neřeší, musí to být sada opatření. Řekl však, že studie ukazují, že „takovéto krabičky mohou odradit děti pod 15 let“, a to je ta jedna z preventivních snah. Dalším opatřením mohou být kroky vyplývající z protikuřáckého zákona, který je nyní v Poslanecké sněmovně. Například možnost obcí zakázat kouření v okolí školních zařízení. „Sociální tlak na to, že kouření není O.K., vytváří všeobecné povědomí. Nejdůležitější opatření je však cenotvorba,“ řekl Vobořil. Vysoká cena by mohla podle něho odradit mladé lidi od nákupu. 

Cena cigaret
Zdroj: ČT24

Jen módní záležitost, tvrdí Benda

Celé tažení proti kouření považuji za pseudohru a módní záležitost, řekl v pořadu Devadesátka ČT místopředseda poslaneckého klubu a člen ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda (ODS). 

„Z kouření se stal v části západního světa hlavní škůdce veřejného prostoru. Začali s tím Američané, jako to obvykle dělají ,“ řekl poslanec a připomněl dopady prohibice v Americe minulého století. „To, co se dnes vede proti kouření, je jakýsi druh prohibice, o kterém si myslím, že dopadne špatně,“ dodal Benda.