Mynář: Kontroly na Hradě nejsou jen můj výmysl, existují indicie o riziku

Vratislav Mynář hlavním hostem 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

Existují „určité indicie“ o bezpečnostním riziku pro Pražský hrad, proto jsme v areálu Hradu zavedli bezpečnostní kontroly. „Věřte, že to není jenom výmysl Mynáře, který chce být něčím zajímavý, a tím pádem prudit cestovní kanceláře a Pražany.“ V pořadu Devadesátka to řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. V případě nějakého útoku by podle něj současní kritici kontrol byli první, kdo by Hrad kritizovali, že bezpečnost nedokázal patřičně zajistit.

U bočního vchodu na Pražský hrad z Hradčanského náměstí byly totiž nedávno nainstalovány dva bezpečnostní rámy. Kontroly ale kritizují mnozí zástupci turistického ruchu nebo někteří bezpečnostní experti. Poukazují třeba na jejich údajnou zbytečnost či nedostatečnost, když se novinářům do areálu podařilo pronést střelné i sečné zbraně.

Podle prezidenta Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiřího Kameníka kontroly mají smysl pouze tam, kde jde zaručit alespoň devadesátiprocentní jistotu bezpečnosti dané osoby. A to podle něj v případě Pražského hradu není možné. „Představte si, že jsem si jako policejní vrcholový důstojník dal za úkol, že zkontroluju všechny, co projdou Pražským hradem. To je z oblasti science fiction,“ říká.

„Pro řadu lidí je těžko pochopitelné, proč takové kontroly třeba nejsou ve vídeňském Hofburgu nebo v Budapešti,“ dodává předseda Asociace průvodců ČR Stanislav Voleman.

Bezpečnostní kontroly při vstupu na Pražský hrad se objevily na začátku srpna. Příchozím vojáci a policisté kontrolují například batohy. Pražský hrad označuje kontroly za namátkové a zaměřené především na to, aby do areálu Hradu nemohly být proneseny například větší zbraně. Podle zástupců Pražského hradu kvůli bezpečnosti turistů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mynář se také vyjádřil k výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie. Vypovídal jen zhruba čtvrt hodiny a po slyšení novinářům řekl, že poslanci se ho ptali na jména, která zná pouze z tisku. „Byl jsem dotazován na jména, která jsem v životě neslyšel, neviděl,“ sdělil.

Mynář měl vysvětlovat policejní odposlechy, na kterých se řeší jeho bezpečnostní prověrka. Již dříve sám tvrdil, že neví, proč ho poslanci pozvali, a je přesvědčen, že pokud je skutečně zajímá jeho bezpečnostní prověrka, měli by se spíše zeptat přímo těch, kteří o prověrce mluvili.

Některé z otázek se týkaly mě jakožto vedoucího Kanceláře prezidenta republiky ve vztahu k panu prezidentovi. A to sice, že jsem organizoval veřejně známé schůzky mezi panem prezidentem, panem ministrem Babišem a panem ministrem Chovancem.
Vratislav Mynář