V Česku přibývá asi 250 pacientů s poraněním míchy ročně. Nadějí jsou spinální centra

Nejčastěji se lidi ocitnou na vozíku po pádu či dopravní nehodě (zdroj: ČT24)

V Česku žije zhruba osm tisíc vozíčkářů s poraněním míchy a každý rok přibývá asi 250 nových případů. Nejčastěji se lidé na vozíku ocitnou po pádu z výšky nebo dopravní nehodě. Více než polovina úrazů se přitom stane mladým lidem ve věku do 30 let. V Česku aktuálně fungují čtyři specializovaná pracoviště (takzvané spinální jednotky), které poskytují péči právě pacientům po úrazech míchy či páteře.

  • Celosvětová organizace International Spinal Cord Society vyhlásila 5. září jako Den poranění míchy. Jeho cílem je zvýšit mezi širokou veřejností povědomí o poranění míchy, propagovat prevenci úrazů páteře, ale také usnadnit začlenění pacientů do společnosti.  

Na spinální jednotku se pacienti dostanou hned poté, co absolvují nejakutnější operace, a učí se tam všechno od začátku. Zdravotníci tam s pacienty intenzivně rehabilitují, ale řeší i další komplikace způsobené zraněním. „Souvisejí třeba s postižením dechových svalů, ale může to být i problém s močením, vyprazdňováním,“ vysvětluje primář spinální jednotky ve Fakultní nemocnici Motol Jiří Kříž. 

Ten může ochrnutým pacientům předat i část svých zkušeností, ve svých 31 letech měl totiž úraz na lyžích, následkem čehož ochrnul. „Určitě je to i pro ně motivace, jak se dostat do nějakého pracovního zařazení,“ dodává primář Kříž. Sám říká, že se po úrazu snažil co nejdřív vrátit do práce - protože měl pocit, že kdyby seděl doma, tak by to bylo ještě horší.

Jiří Kříž byl za své působení na spinální jednotce oceněn, když se v roce 2010 stal držitelem Ceny Olgy Havlové. Uděluje se lidem, kteří pomáhají ostatním navzdory svému zdravotnímu postižení. 

Spinální jednotky jsou v Česku kromě Motola také v Ostravě, Brně a Liberci. Tato pracoviště spolupracují s rehabilitačními centry i se zařízeními, která lidem na vozíku nabízejí denní služby.

Důležitá je prevence i rady po úrazu

Příkladem je třeba centrum Paraple. „Člověk, který sem přijde, zjišťuje, co by mohl dělat, jaké jsou jeho schopnosti, kam by se chtěl dostat,“ vysvětluje ředitel centra David Lukeš. Podle něj je zásadní působit na lidi jak osvětou - co se všechno může stát - ale také po úrazu: Vysvětlit, jaká úskalí s sebou nese život s poškozením páteře.

V loňském roce objížděl školy s preventivní akcí herec a kaskadér Hynek Čermák. Podle něj se mladí hecují kvůli holkám nebo třeba kvůli „lajkům“ na sociálních sítích. Jenže to často končí tragicky. Na jednom z ukázkových videí skáčou mladíci z vysoké skály do vody. Jeden ale přecení své síly a hlavou narazí do skály.

Videa z YouTube, která při osvětové akci mládeži promítají - hazardování a úrazy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod