Sněmovnu čekají desítky zákonů, poslanci se budou chtít předvolebně ukázat

Poslanci se vracejí k zákonům. Předvolebně (zdroj: Události)

Přes 200 nejrůznějších návrhů čeká na poslance po letní pauze. Už teď jednají výbory a šestého září se sejde i sněmovna jako celek. Mezi podzimní vládní priority patří takzvaný protikuřácký zákon a taky rozpočet. Opozice zase chce zařadit zprávu premiéra o zahraniční politice.

Kampaň před krajskými a senátními volbami se z ulic přesune i do jednacího sálu sněmovny. Na tom se shodují poslanci napříč kluby. Zpátky do lavic usednou po osmi týdnech.

Začnou už tradičně zákony vrácenými Senátem. Tento týden jich do dolní komory poslala ta horní hned několik. Například novelu volebních zákonů, která politickým stranám omezuje výdaje na kampaně. Ale nejen to.

Zákony
Zdroj: ČT24

 „Velkou prioritou je vratka ze Senátu prokazování původu majetku, což je vůbec koaliční priorita. Další priority jsou z oblasti životního prostřední o ochraně přírody a ovzduší,“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO).

Priority jsou dané i pevně zařazenými body. Hned první jednací den se chce koalice vrátit k zákazu kouření v restauracích. V dalším jednacím týdnu mají politici hlasovat o zákonu o léčivech, veřejném ochránci práv nebo o úpravách registru smluv.

Zákon
Zdroj: ČT24

 „Sociální demokracie samozřejmě vidí jako hlavní prioritu státní rozpočet. Je tam samozřejmě taky protikuřácký zákon,“ řekl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). 

Pro KDU-ČSL jsou důležité zákony z dílny ministerstva kultury a několik zákonů z ministerstva zemědělství, tedy resorty, které strana spravuje. 

Jaké jsou priority opozice?

Poslanec Vojtěch Filip z opoziční KSČM navrhl přednostně zařadit návrh KSČM a Jihočeského kraje na zdanění církevních restitucí. „Pokud by to prošlo prvním čtením, mohlo by se s tím příjmem kalkulovat do státního rozpočtu,“ zdůvodnil „přednostní“ zařazení.

Zástupce pravicové opozice, Marek Benda z ODS, by uvítal zásadnější debatu o zahraniční politice, „ať už v souvislosti s uprchlickou krizí, či s brexitem“.  

Petr Gazdík (STAN-TOP 09) pak připomíná, že se během prázdnin udály některé věci, které považuje za znepokojivé. „Například to, jak úředníci a policie postupovali ve věci takzvané Konvičkovy eskapády na Staroměstském náměstí.“

Jasno už je také v tom, kam někteří poslanci pojedou do konce roku na pracovní cesty. Vedení sněmovny zamíří do Spojených států nebo Izraele a například zemědělský výbor do Vietnamu.