Senát žádá jasná pravidla pro sponzory předvolebních kampaní

Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu volebního zákona, která chce zastropovat výdaje na předvolební kampaň. Vůči výši finančních limitů horní komora výhrady nemá, vadí jí ale nejasná pravidla podpory, kterou stranám poskytují jednotlivci, firmy nebo spolky.

Na podobě volebních zákonů se podle ústavy musejí parlamentní komory shodnout – a pokud poslanci senátní úpravy neschválí, novela spadne pod stůl a výdaje stran na kampaň v parlamentních a krajských volbách by zůstaly neomezeny.

Návrh počítá s tím, že v případě voleb do dolní komory bude moci každé kandidující uskupení za kampaň utratit maximálně 90 milionů korun. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta. V případě krajských voleb je limit sedm milionů korun na každý kraj. Kandidáti na senátora by podle návrhu nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu korun.

Zavedení limitů se nebude týkat komunálních voleb ani voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, byť plní roli krajského zastupitelstva. Novela počítá také s povinným zřízením transparentních volebních účtů a podřízením dohledu nad hospodařením stran novému nezávislému úřadu.

Omezení darů míří k prezidentovi

Horní komora se zabývala i externími příjmy, které strany dostávají mimo předvolební kampaň. Vládní novela o politických stranách, která má od přespříštího roku podle předkladatelů zlepšit dohled nad jejich hospodařením, počítá s tím, že strany budou moci dostat od jednotlivce nebo firmy jako dar nejvýše tři miliony korun za rok.

V Senátu zákon nevzbudil větší debatu a komora ho schválila hlasy 37 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo. Hlasování se zdrželo 25 členů horní komory. Předloha nyní zamíří k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi.