Roste počet transplantací i dárců. Nemocnice motivuje pojišťovna

Počet transplantací roste. Pomáhá i motivace pojišťoven (zdroj: ČT24)

V Česku roste počet provedených transplantací a přibylo i dárců. Důvodem může být i nová motivace pro dárcovské nemocnice. Pojišťovny je od ledna odměňují deseti tisíci korunami za každý odebraný orgán a tím i za pacienta, který se díky nim dočká transplantace. Na čekací listině je aktuálně 702 lidí. Nejvíc z nich potřebuje ledvinu.

Nejvíc pacientů na čekací listině potřebuje ledviny, dalším desítkám lidí už neslouží srdce, játra, plíce nebo slinivka. Na náročnou transplantaci tenkého střeva aktuálně nikdo nečeká. Na seznamu je ale žena, která by v budoucnu chtěla donosit dítě, nemá ale vlastní dělohu. Lékařům v Česku se poprvé podařilo transplantovat dělohu letos na jaře. 

Čekací doba na orgány je u každého různá. Miroslav Žíla se například dočkal transplantace plic už po dvou měsících. Pomohlo mu, že je vysoký muž. Naděje na nové plíce totiž roste s velikostí hrudního koše a také jinou krevní skupinou, než je nula.

Někteří pacienti ale i přes vyšší počet dárců zůstávají na čekací listině i několik let a ne všichni se dočkají. „Přestože orgánů máme více, tak to zdaleka neznamená, že dokážeme uspokojit všechny. Speciálně pacienti s plicní fibrózou, malí pacienti nebo malé ženy potřebují malé plíce, to je pořád problém a vždy bude,“ potvrzuje přednosta III. chirurgické kliniky FN Motol Robert Lischke.

Počet čekatelů na transplantaci
Zdroj: ČT24

Zvýšit úspěšnost hledání potenciálních dárců a zachránit víc pacientů má pomoci nová úhrada. Pojišťovny od ledna odměňují nemocnici za práci lékařů, kteří se starají o dárce.

„Je to velice citlivá věc, protože máte člověka na ARO, který umírá, a musíte komunikovat s rodinou. Lékař je v pozici, že buď všechno ukončí a napíše úmrtní list, nebo pokračuje v péči, aby orgány mohly být použity dál,“ uvedl ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

V Česku se nicméně podle Adamce 90 procent pacientů dočká orgánu do roka. Historicky nejvíc zemřelých dárců bylo zatím v roce 2014 - 263. Letos už jich bylo 182. Jen díky nim se letos bez dialýzy nově obejde 286 lidí, další se dočkali výměny jater a nového srdce. 702 lidí na nový orgán čeká.