Kancléřka Merkelová přijede do Česka za dva týdny. Zamíří i na Hrad

Německá kancléřka Angela Merkelová by měla přijet do Česka ve čtvrtek 25. srpna. Agentuře ČTK to potvrdily dva diplomatické zdroje. Návštěva kancléřky se plánovala delší dobu, letos v červenci ji avizoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, nejasný ale zůstával termín. Merkelová by se měla sejít mimo jiné s prezidentem Zemanem.

„Termín návštěvy je 25. srpna. Schůzka s prezidentem je v programu a měla by trvat přibližně hodinu,“ cituje ČTK důvěryhodný zdroj. Mluvčí Ovčáček ve čtvrtek pouze zopakoval, že spolu Zeman a Merkelová o plánovaném setkání hovořili na summitu evropských a asijských zemí (ASEM) v Mongolsku, termín ale nesdělil. 

Návštěva kancléřky v Česku se plánovala již delší dobu. Česká diplomacie o ni usilovala v době půlročního českého předsednictví visegrádské skupině, které skončilo letos v červnu. Merkelová ale do Prahy tehdy nepřijela.

Zeman a Merkelová mají velice odlišné postoje k migraci

Podle některých zdrojů mohl být důvodem postoj zemí Visegrádu (Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko), které neprojevily dostatečnou solidaritu s uprchlíky a odmítaly jejich rozdělení do zemí EU podle kvót.

Prezident Zeman navíc opakovaně prohlašuje, že přijímání muslimských uprchlíků zvyšuje hrozbu terorismu, a vyzývá českou vládu, aby žádné migranty na své území nepouštěla. Merkelová naopak vede Německo k vstřícnosti vůči vlně běženců a požadovala totéž od dalších členských států EU.

V diplomatických kuloárech se proto mluvilo o tom, že kvůli jejich názorovému střetu se Merkelová se Zemanem nesejde, pokud do Prahy přijede na bilaterální jednání.