Kobra vlezla do daňového kolotoče, firmy v něm nezaplatily na daních 228 milionů

Jednatele čtyř firem a jednu účetní obvinili policisté z týmu daňové Kobry z úniků za 228 milionů korun. Prostřednictvím daňového kolotoče se společnosti vyhýbaly placení DPH. Policisté se o firmu, která stála v ústředí celého systému, začali zajímat kvůli jejím bezkonkurenčně nízkým cenám.

Policie zatím stíhá pro krácení daní dva šedesátileté muže, dvě ženy ve věku 34 a 41 let a také zlínskou firmu hlavního koordinátora, která obchoduje s hutním materiálem. Obviněným lidem hrozí až desetileté vězení, firmě až zrušení. Podle policejní mluvčí Lenky Javorkové ale vyšetřování pokračuje, trestní stíhání hrozí i dalším lidem a konečná není ani výše škody. Do řetězců bylo zapojeno více než deset českých a slovenských společností.

V systému, který kryl daňové úniky, šlo o dovoz zboží ze Slovenska, které jednatel zlínské společnosti vykazoval jako zboží zakoupené od dodavatelů z Česka. „Aby se vyhnul povinnosti přiznat jménem společnosti daň z přidané hodnoty z pořízení zboží ze Slovenska, nechal zboží fakturačně dodávat na tři jiné české firmy z Prahy a Jihlavy, od kterých tyto dodávky nechal deklarovat na svoji společnost buď přímo, nebo přes řetězec více firem,“ upřesnila mluvčí Javorková.

Jednatelé společností fakturovali dodávky vždy na první článek řetězce. Vlastní daňovou povinnost pak podle policie kompenzovali fiktivními nákupy zboží v Česku. „Vždy snížili na prvním článku řetězce prodejní cenu pod cenu nákupní, čímž vytvořili pro poslední článek řetězce – zlínskou společnost – konkurenční výhodu, díky které mohla tato společnost prodávat zboží svým odběratelům za nižní cenu, než za kterou ve skutečnosti zboží od slovenských dodavatelů pořídila,“ dodala mluvčí. Právě mimořádně nízké ceny však zaujaly nejenom zákazníky, ale především policisty.

Skupina pro boj proti velkým daňovým únikům zvaná Kobra funguje od polovin roku 2014. Tvoří ji policisté, celníci a specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si mohou vyměňovat informace.