Prodejci hraček dostali pokuty za 1,8 milionu korun. Nedostatky byly u poloviny kontrol

Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila v prvním čtvrtletí letošního roku prodejcům hraček 220 pokut za téměř 1,8 milionu korun. Nedostatky odhalila ve více než polovině kontrol, nejčastějším prohřeškem bylo porušení zákona o technických požadavcích na výrobky. Inspektoři zakázali prodávat 450 typů hraček. Do databáze nebezpečných výrobků RAPEX nahlásila inspekce tři výrobky.

Česká obchodní inspekce provedla za uvedené období celkem 501 kontrol a zjistila při nich 282 porušení,“ uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný dodal, že i spotřebitelé by měli sledovat, zda nabízená hračka obsahuje jasné označení výrobce či dovozce. U některých výrobků například nebyly informace pro spotřebitele či důvody pro případná omezení, pokud hračky nejsou vhodné pro určitou věkovou skupinu dětí. Někdy zase tyto informace nebyly v českém jazyce. 

Obchodní inspekce kontrolovala specializované či smíšené prodejny hraček i internetové obchody, zaměřila se také na distributory a dovozce. Inspektoři se zajímali o dokumentaci zboží a o informace, které mají hračky obsahovat. Například, zda jsou výrobky označeny značkou shody CE.

Fröhlich z ČOI: Anonymita výrobce hraček je varovným signálem (zdroj: ČT24)

Nebezpečné hračky

Kontroly byly zaměřeny rovněž na bezpečnost hraček. Do databáze nebezpečných výrobků RAPEX nahlásili pracovníci ČOI koloběžku „Scooter Jrl“, protože obsahovala nekryté plochy a nebezpečné mezery mezi pohybujícími se částmi, navíc hrozilo zborcení řídítek. Za nebezpečnou označili i kytičku na solární baterii kvůli nebezpečí oddělení a možnému spolknutí magnetů a dětské chrastítko, které se při zkouškách rozdělilo na malé části.