Stadiony, koncerty či kostely. Policie zlepší jejich ochranu před terorem

Policie v pátek spustí nepřetržitou telefonickou linku, která má sloužit k prevenci bezpečnostních rizik. Operátoři na ní budou radit majitelům a provozovatelům veřejně přístupných objektů a pořadatelům sportovních, kulturních a jiných společenských akcí. Informoval o tom náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Číslo linky bude 800 255 255 a pořadatelé se mohou obracet s dotazy také na e-mailovou adresu nkbt.info@pcr.cz. Linku zaštítí metodická skupina k ochraně takzvaných měkkých cílů, která začne rovněž fungovat od pátku a která vznikla na základě pokynu policejního prezidenta.

Jako měkké cíle označuje ministerstvo vnitra místa s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a jsou snadno dostupná. Jde například o obchodní centra, kulturní či sportovní centra nebo kostely.

Konejte hned, požádal ministr

„Situace v okolních státech není v tomto ohledu příznivá. Proto se snažíme urychlit aktivity směřující k ochraně měkkých cílů,“ vysvětlil náměstek Vondrášek. Systém opatření měl původně vzniknout do začátku příštího roku. Na žádost ministr vnitra však Policejní prezidium přípravu urychlilo.

Skupina bude nepřetržitě spolupracovat s provozovateli objektů a organizátory akcí, průběžně vyhodnocovat bezpečnostní situaci v Evropě, vypracuje seznam nejvýznamnějších měkkých cílů a také bude doporučovat policejním krajským ředitelstvím přijímání mimořádných opatření u vybraných rizikových akcí. 

Vedle zástupců Národní centrály proti organizovanému zločinu v ní bude zasedat šéf pražské policie, ředitel cizinecké policie či členové oddělení krizového řízení policejního prezidia.

Šándor: Měkké cíle nikdy zcela neochráníme

Politická reprezentace opatření vítá, upozorňuje ale na to, že je potřeba i změna přístupu jednotlivých občanů. „Česká republika byla vyhodnocená jako šestá nejbezpečnější země na světě. To je dobře, musíme ale reagovat na to, co se děje okolo nás. Při náhodných útocích nepomohou jen dobře vycvičení policisté, ale i dobře reagující občané,“ prohlásila v Událostech, komentářích poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová a obdobně mluvil i šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

„Při náhodných útocích nepomohou jen dobře vycvičení policisté, ale i dobře reagující občané. Představa, že měkké cíle úplně uchráníme, není reálná. Komu by se líbilo jít do obchodu nebo do kina za dohledu protiteroristické jednotky a procházet rámem? Bylo by na místě věnovat větší pozornost schopnosti na tyto situace reagovat už od raného věku, aby lidé byli připraveni,“ řekl.

„Je dobře, že se policie snaží lidem říct, že jim bude demonstrativně věnovat víc pozornosti, ale je lichá představa myslet si, že dvě, tři policejní hlídky zajistí, že se v obchodním centru nemůže nic stát,“ upozornil v Událostech, komentářích také bezpečnostní analytik Andor Šándor. „Měkké cíle jsou z povahy velmi obtížně ochranitelné. Buď bude sloužit lidem k nákupu, ale pak nebude nikdy stoprocentně bezpečné, nebo bude bezpečné – a lidé do něj nebudou moct chodit.“

Policie na německé hranici

Souběžně s ochranou na měkké cíle policie zesílila také kontroly na patnácti místech česko-německé hranice, protože se obává, že by ze Spolkové republiky mohlo do okolních zemí odejít až 200 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl. Hlídky ale zatím nikoho neodhalily, což potvrdil i ředitel cizinecké policie Milan Majer: „V současné době nebyly zaznamenány žádné zásadní problémy v souvislosti s nelegální migrací, které by ohrožovaly vnitřní bezpečnost a pořádek České republiky.“

Už víc než rok policisté nepřetržitě kontrolují také šest míst na hranici s Rakouskem a zvýšená pozornost je i na té slovenské.