Prostějov zboural zídku židovského hřbitova. Je to zvůle, prohlásila židovská nadace

Židovská nadace Kolel Damesek Eliezer obvinila prostějovskou radnici z toho, že při opravě chodníku nechala zbourat i pozůstatek přilehlé historické zdi bývalého židovského hřbitova, který ministerstvo kultury nedávno zařadilo na seznam kulturních památek. Ministerstvo kultury už kvůli tomu požádalo oddělení památkové péče prostějovského magistrátu o zahájení přestupkového řízení. Reakce radnice však dosud není známa.

„Přestože probíhá řízení o prohlášení hřbitova kulturní památkou, proti němuž město podalo v zákonné lhůtě rozklad, nechal Prostějov součást hřbitova bezohledně srovnat se zemí,“ řekl Tomáš Jelínek, zástupce americké dobročinné nadace Kolel Damesek Eliezer, která o rehabilitaci bývalého hřbitova v Prostějově od roku 2013 usiluje.

Někdejší židovský hřbitov, který byl zničen za německé okupace a náhrobní kameny s židovskými nápisy si rozebrali lidé z okolí, zařadilo ministerstvo kultury přes nesouhlas radnice na seznam kulturních památek v polovině července. Rozhodnutí ministerstva zatím není pravomocné, protože radnice podala rozklad.

Ministerstvo kultury nadaci podpořilo

„Postup města nelze hodnotit jinak než jako přímý akt zvůle, kterým město torpéduje jakékoliv snahy o zmírnění historického bezpráví. V tomto ohledu žádné zástupné argumenty primátorky města prostě neobstojí,“ uvedl Jelínek, který je autorem návrhu na prohlášení hřbitova za kulturní památku.

Ministerstvo kultury v dopise adresovém radnici upozornilo, že i když správní řízení o prohlášení bývalého hřbitova za kulturní památku ještě není ukončeno, musí jej město chránit před poškozením. „Připojujeme se tedy k podnětu Kolel Damesek Eliezer a žádáme neprodleně o zahájení přestupkového řízení,“ stojí v dopise.