Nový termín: Francouzský prezident přijede do Česka ve středu

Francouzský prezident Francois Hollande nakonec navštíví Českou republiku tento týden ve středu, kdy ho čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Hollande měl původně přijet už minulý týden v rámci své třídenní cesty po pěti evropských zemích, návštěvu ale odvolal v reakci na útok v Nice, při kterém zahynulo přes 80 lidí.

Hollande měl podle původních plánů jednat se Zemanem a Sobotkou v rámci „miniturné“, jehož cílem mělo být posílení evropské spolupráce po britském referendu o odchodu z Evropské unie. Premiér Sobotka na Twitteru uvedl, že s Hollandem bude ve středu mluvit o změnách ve fungování Evropské unie. „Prioritou musí být bezpečnost a také prosperita Evropy,“ uvedl na sociální síti.

  • Dlouhodobě patří mezi pětici nejvýznamnějších obchodních partnerů Česka, na celkovém obratu českého zahraničního obchodu se podílí přibližně čtyřmi procenty. 

Bezpečnostní situace se bude probírat i na Hradě. „Témata jednání jsou jednoznačná: teroristické útoky v EU, migrační krize, budoucnost EU po brexitu,“ uvedl Zemanům mluvčí Jiří Ovčáček. Hollanda čeká po poledni uvítání na Pražském hradě, poté spolu budou hlavy států jednat mezi čtyřma očima. Součástí programu je i pracovní oběd.

Francouský prezident své původní plány změnil kvůli krvavému útoku v Nice, kde útočník v kamionu najel do davu při oslavách státního svátku. Nejméně 84 lidí útok nepřežilo, celkem 308 dalších utrpělo zranění.

Vydáno pod