Služební zákon čeká úprava: Kratší výběrová řízení i víc peněz úředníkům

Zákon o státní službě čeká novelizace, která by měla zefektivnit nábor nových sil pro českou byrokracii – chce zkrátit trvání výběrových řízení i zlepšit finanční ohodnocení nastupujících úředníků. V současnosti totiž zůstávají na úřadech i ministerstvech desítky pozic prázdných.

Příkladem může být ministerstvo spravedlnosti, které hlásí sto neobsazených pozic. „V tuto chvíli pro náš úřad hledáme padesát právníků a jednadvacet IT specialistů,“ přibližuje šéf resortu Robert Pelikán (ANO).

Spravedlnost přitom není jediným ministerstvem v personální tísni; přestože volných pozic nabízí v rámci vlády výrazně nejvíc, osmašedesát neobsazených míst hlásí také ministerstvo obrany, čtyřicet doprava a dvaatřicet místní rozvoj. Třicet volných křesel je i na ministerstvu zemědělství.

Šéfové resortu chybějící úředníky vysvětlují tím, že nábor komplikuje a prodlužuje dvou- až tříměsíční trvání výběrového řízení i platové podmínky, které uchazečům nemusí připadat komfortní. „Člověk, který přichází s více než dvacetiletou praxí, dostane na prvních šest měsíců jen základní plat,“ vysvětluje šéf posledního zmíněného ministerstva Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jednou z novinek i náborový příspěvek

Změnu má přinést novela zákona o státní službě, klíčové normy určující chod tuzemské byrokracie. Podle návrhu má plat úředníků nově odpovídat jejich praxi, konkurzy se zase mají zkrátit tím, že k ústnímu pohovoru by šli jen úspěšní uchazeči z písemného kola.

K posunu má dojít i u předkládaných dokumentů, jako je ten o zdravotní způsobilosti. Uchazeči o místo ve státní správě by ho nově dokládali až při výběrovém řízení, a nikoliv při odpovědi na inzerát.

Hlava tuzemského úřednictva a náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký potom hovoří i o náborovém příspěvku: „V případě, že by ani třikrát po sobě na základě výběrového řízení se neobsadilo příslušné místo, tak by mohl služební orgán to výběrové řízení spojit s možností poskytnutí náborového příspěvku příslušnému uchazeči. Nyní je dohodnut na úrovni kolem 100 tisíc korun.“

Chystané změny ve služebním zákoně
Zdroj: ČT24

Opozice se změnám nebrání

Proti úpravám služebního zákona pravděpodobně nebude ani opozice, její reprezentanti vládní ambice veskrze podporují a podle TOP 09 by se platové podmínky u odborníků ve státní správě měly blížit těm u soukromých firem.

„Určitě by byla potřeba je upravit. Narážíme na to často v hospodářském výboru, kdy zejména některé resortní organizace s nimi velmi bojují,“ uvádí šéf poslanců za TOP František Laudát – a o zvýšení platů v prvních měsících státní služby mluví i ODS. „Říkali jsme, že v téhle podobě to ještě pořád není dobré – a tady vidíme, že už na to přišla i vláda,“ řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Předběžný souhlas s novelou pak zní i od komunistů. „Většina vedoucích pracovníků ve státních úřadech v současnosti tráví polovinu pracovní doby tím, že vyhlašuje výběrová řízení,“ nechal se slyšet předseda strany Vojtěch Filip.

Reportáž: Změny ve služebním zákonu (zdroj: ČT24)

Další meta: Víc Čechů v mezinárodních institucích

Postránecký nevyloučil ani další úpravy služebního zákona, týkat se mají vysílání úředníků do mezinárodních institucí, ve kterých by Česko rádo vidělo víc svých zástupců. V současné době jsou tyto pozice obsazovány v rámci různých dobrovolných školení a stáží, úprava zákona by znamenala, že takový pobyt bude součástí výkonu konkrétní státní služby, a bude tedy povinný.

Senátoři ve svém návrhu zase chtějí, aby řadoví úředníci bez maturity získali až pětiletou lhůtu na doplnění vzdělání. Týká se to hlavně zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení.