Letoun Embraer KC-390 přiletěl na námluvy do Česka

V Česku se v pondělí poprvé představil prototyp transportního letounu KC-390. Vyrábí ho brazilský Embraer, velkou část ale dodává společnost Aero Vodochody. Předběžný zájem o dva stroje už projevila česká armáda.

Do letadla KC-390 se vejde 80 vojáků nebo 64 parašutistů. Jeho výrobce je jedním ze zájemců, kteří se ucházejí o dodávku transportního letounu pro českou armádu. Dokumenty ministerstva obrany předpokládají takový nákup možná už za čtyři roky.

My a spojenci řešíme strategickou přepravu jako velký problém a neexistuje náhrada pro letouny vlastněné Českou republikou a operované armádou.
Jakub Landovský
náměstek ministra obrany

Armáda sice má čtyři transportní stroje CASA 295, jenže ty uvezou jen asi 9 tun a navíc mají kratší dolet. Na převoz techniky je potřeba jiná třída:  buď americký Herkules, nebo jeho noví konkurenti: Airbus 400, Kawasaki C-2  a právě brazilský Embraer KC-390. 

Letadla1
Zdroj: ČT24

Společnost Aero Vodochody dodává na KC-390 hned několik částí – náběžnou hranu křídla, všechna dveře, nákladovou rampu a také celou zadní část trupu. Ta je podle odborníků dokonce největší částí letadla, která se v Česku kdy dohromady postavila.

Letoun2
Zdroj: ČT24

Podle generálního ředitele  Aera Vodochody Giuseppeho Giorda se na tomto projektu nyní podílí více než 150 techniků a více než 300 dělníků.

U Brazilců zatím nakupovali Brazilci

Embraer KC-390 poprvé vzlétl loni. V Česku se nyní představil jeho prototyp. Některé části jsou stále tajné. Proto se nesmí natáčet například v nákladovém prostoru. Většinu testů už má  však za sebou – včetně seskoků parašutistů nebo tankování za letu. 

KC-390
Zdroj: ČT24

První zákazník – brazilské letectvo – nakoupil 28 letadel, každé zhruba za dvě miliardy korun. A i to může být nakonec pro Česko moc. 

Události: Nový vojenský letoun zblízka (zdroj: ČT24)