Zámek Štiřín by měl zůstat státu. Zaorálek ho prodat nechce

Zámek Štiřín by měl zůstat v majetku státu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) to považuje za nejlepší variantu a prodávat ho nechce. Štiřín patří ministerstvu a dlouhodobě prodělává, znovu se proto objevily úvahy o tom, že by se mohl prodat. Vyzývá k tomu například ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministerstvo se ale podle Zaorálka pokusí zlepšit hospodaření, uvažuje i o novém správci.

Osudem zámku se kvůli novým úvahám o jeho prodeji zabýval kontrolní výbor sněmovny. Jeho předseda Vladimír Koníček (KSČM) připomněl, že výbor už možný prodej zámku řešil i dříve: „Už před třemi lety jsme si vyjasnili, že zámek Štiřín by měl zůstat v majetku státu.“

S tím souhlasí i Zaorálek. Během jednání výboru prohlásil, že řešit takto chybějící peníze v rozpočtu považuje za nesystémové. Ministerstvo se podle něj pokusí zlepšit hospodaření objektu. Za rok 2015 resort doplácel na dorovnání ztráty 18 milionů korun. „Chtěli bychom mít lepší kontrolu nad tím, jak se spravují prostředky, jak některé věci ušetřit,“ řekl Zaorálek.

Zároveň poslance informoval, že vede jednání o tom, zda by zámek místo ministerstva nemohla převzít jiná instituce. Uznal, že areál není plně využitý: „Nevylučuji, že Štiřín by do budoucna mohla vést nějaká jiná státní instituce, která ho dokáže naplnit lépe než ministerstvo zahraničí.“

Zámek Štiřín
Zdroj: ČT24

S kým ministerstvo jedná, ale Zaorálek neřekl. „Nechci činit dopředu závěr. Těch institucí je více, uvidím, jak se to vyvine,“ podotkl. Poslanec TOP 09 a člen kontrolního výboru Jaroslav Lobkowicz vidí jako variantu ministerstvo kultury. „Spravuje i spoustu jiných zámků, které také nejsou soběstačné,“ poznamenal.

Babiš v reakci zopakoval, že by stát ztrátový zámek, který navíc využívá jen z jedné třetiny, vlastnit neměl. Šéf české diplomacie ovšem zdůraznil, že osud zámku je plně v rukou ministerstva zahraničí, které ho spravuje.

Barokní zámek nyní slouží jako hotel nebo místo pro pořádání diplomatických, společenských, sportovních a kulturních akcí. K zámku patří i několik rybníků, golfové hřiště a park.