Prohlídka neveřejných prostor Hradu pro lidi z Osvětiman byla podle GIBS v pořádku

Prohlídka reprezentačních prostor Hradu, kterou loni 17. listopadu zorganizovala Strana práv občanů (SPO) spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem pro lidi z Osvětiman, byla podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v pořádku. Uvedl to server Lidovky.cz.

Účastníci zájezdu se díky Mynářovi, který z Osvětiman pochází, podívali do neveřejných prostor Hradu. Kritiku ale sklidilo to, že se dovnitř dostali bez jakýchkoliv bezpečnostních prohlídek i prokázání totožnosti. Na případ upozornili Reportéři ČT.

„Šetření ve věci bylo ukončeno, nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu ani jiného protiprávního jednání,“ řekla serveru mluvčí inspekce Radka Sandorová. „Akce proběhla v souladu s interními předpisy,“ dodala.

Reportéři ČT: Účastníci zájezdu (zdroj: ČT24)

Hrad už dříve uvedl, že policie neporušila žádné bezpečnostní opatření a postupovala profesionálně. Prezident Miloš Zeman poznamenal, že návštěva z Osvětiman byla stejná jako zhruba 150 podobných prohlídek v minulosti.

Mynářovi prezident vytkl jen to, že průvodce nechal některé lidi „na jednu minutu si sednout na nějakou vzácnou sedačku“.

Pracovnice Správy Pražského hradu ale tehdy Reportérům ČT na žádost o prohlídku stejných prostor řekla, že slouží prezidentovi a možnost si je prohlédnout v podstatě není. O měsíc později už bylo vše jinak. Hrad oznámil, že nově se prostory otevřou i veřejnosti. Bezpečnostní kontroly už ale budou nezbytnou podmínkou.

Z Osvětiman a ze Zlína přijely do Prahy dva autobusy s příznivci prezidenta Zemana. Nejprve mu šli vyjádřit podporu na demonstraci na Albertově, poté se vydali na prohlídku běžně nepřístupných prostor Pražského hradu. 

Do zájezdu se po telefonu přes obecní úřad bez problémů přihlásil i kameraman České televize Jiří Krejčík. „Nikdo mi za celou dobu nezkontroloval totožnost, zda jsem opravdu Jiří Krejčík, který se na zájezd přihlásil,“ řekl tehdy Reportérům ČT. Právě to řada lidí kritizovala.

Bývalý mluvčí prezidenta Ladislav Špaček například poznamenal, že jde o velmi nezvyklý postup s ohledem na to, že Hrad v poslední době mluví o posilování bezpečnosti a chce nechat nainstalovat rámy i do Chrámu svatého Víta.