Insolvencí Legiosu by se měla zabývat policie, chce největší věřitel

UDÁLOSTI: V kauze Legios chtějí policisté obžalovat první tři lidi (zdroj: ČT24)

Končí vyšetřování údajných daňových úniků ve společnosti Legios. Někteří věřitelé zkrachovalého výrobce železničních vozů by ovšem chtěli, aby se policie na dění ve firmě zaměřila ještě jednou – tentokrát kvůli průběhu insolvence. Nelíbí se jim, že se do věřitelského výboru dostaly firmy s nejasnou strukturou. Konkurzním správcem navíc byl trestně stíhaný advokát Ivo Hala.

Společnost, která se dříve jmenovala Lostr a poté Legios, nese nyní název Heavy Machinery Services. Stále zajišťuje opravy nákladních železničních vozů. Za sebou však má neblahou zkušenost s insolvencí, o které je část věřitelů přesvědčena, že nebyla v pořádku.

Největší věřitel Všeobecná úvěrová banka kritizoval jak konkurzního správce Ivo Halu, tak soudce Josefa Šimka. Ten podle nespokojené části věřitelů umožnil, aby věřitelský výbor ovládly neprůhledné firmy. „Insolvenční kauza se vyvíjí směrem, který je podle nás nepřijatelný a který poškozuje věřitele,“ uvedl ředitel firemních restrukturalizací Všeobecné úvěrové banky Vladimír Horváth. 

Již loni přišli zbylí věřitelé s podezřením o propojení firem ve výboru s uprchlým podnikatelem Františkem Savovem. Ten přitom podle některých spekulací byl i vlastníkem samotného Legiosu. Savovův mluvčí Jan Hrubeš však pochybnosti odmítl. „V minulosti se jedna z jeho firem podílela na financování výroby, a zůstává tak jedním z významných věřitelů,“ uvedl. Savov, jemuž hrozí vězení za daňové úniky, ovšem není přitom jedinou osobou kolem Legiosu, na niž se zaměřila policie. Konkurzního správce Ivo Halu stíhá v kauze kolem podnikatele Petra Sisáka.

Šimek: Nebyly na mě žádné vlivy

Soudce Šimek, který správce jmenoval, ovšem kritiku odmítl. „Nebyly na mě žádné vlivy a nic jsem nemanipuloval. Ani nevím, kdo jiný by něco manipuloval,“ uvedl. V případu bývalého Legiosu ovšem Šimek již nefiguruje. Stáhl ho Vrchní soud v Praze, který rozhodl, že mu byla kauza přidělena nezákonně v rozporu s rozvrhem práce.

Nespokojení věřitelé by nyní chtěli, aby se konkurzem Legiosu zabývala policie. Ta zatím ve firmě vyšetřovala daňové úniky. Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje se ale jejich práce blíží ke konci. „Byl vyhotoven návrh na podání obžaloby na tři obviněné osoby,“ uvedl.

Lostr přejmenovaný v roce 2010 na Legios měl v té době velké ambice. Vedle opravy a výroby nákladních vozů se chtěl připojit k malé hrstce českých výrobců lokomotiv a plánoval licenční výrobu mohutných dieselových nákladních lokomotiv Voith Maxima. Ovšem již tehdy začala policie vyšetřovat podezření, že došlo k daňovým únikům. Záhy začala společnost mít finanční potíže. Insolvenční řízení začalo v roce 2013.