Insolvenci lounské vagonky nepřímo ovládá Savov, tvrdí jeden z věřitelů

Události: Věřitelé lounské vagonky mohou přijít o peníze (zdroj: ČT24)

Lounská vagonka HMS (Heavy Machinery Service), dříve Legios, se podle Všeobecné úvěrové banky (VÚB) stala obětí zmanipulované insolvence. Banka, která je jedním z největších věřitelů, vidí v pozadí podnikatele Františka Savova, stíhaného za stamilionové daňové úniky. Právě jeho některá média v minulosti označila za majitele společnosti.

Lounská továrna HMS vyrábí a opravuje železniční vagony. Do insolvence se kvůli dluhům dostala před dvěma lety. Do insolvenčního řízení se na počátku přihlásilo přes 300 věřitelů s pohledávkami za více než 3 miliardy korun. Podle právníků je ale už teď jasné, že nároky všech zdaleka uspokojeny nebudou.

„Insolvenční kauza se vyvíjí směrem, který je podle nás nepřijatelný a poškozuje věřitele,“ uvedl ředitel Všeobecné úvěrové banky Vladimír Horváth. Sama banka má u firmy pohledávky přes 260 milionů korun a bojí se, že peníze už nikdy neuvidí.

Soud a insolvenční správce podle ní umožnili, aby věřitelský výbor ovládaly firmy s nejasnou strukturou. „Mnoho z nich jsou jen schránkové společnosti na příklad ze Seychel, které mají několika set milionové pohledávky a neuměly je řádně doložit,“ uvedl Horváth.

Banka upozorňuje na spojení s podnikatelem Savovem

Banka naznačuje, že insolvenci se pomocí fiktivních pohledávek může snažit ovládat František Savov. Ten čelí obvinění z krácení daní v jiné kauze. „Jsme přesvědčeni, že insolvence je v režii fiktivních věřitelů s vazbami na dlužníka Savova,“ uvedla advokátka Všeobecné úvěrové banky Radka Konečná.

Podle insolvenčního soudce ale probíhá vše podle zákona. „Žádné vlivy na mě nebyly, nic jsem nemanipuloval a ani nevím o nikom, kdo ano,“ uvedl insolvenční soudce Josef Šimek. „Není sebemenších pochyb, že VÚB již při podání návrhu na insolvenci neusilovala o nic jiného, než nepřátelské převzetí pomocí konkurzu,“ říká mediální zástupce společnosti HMS (dříve Legios) Michal Donath.

obrázek
Zdroj: ČT24

Celá insolvence se prozatím zastavila. Banka totiž zatím nepravomocně uspěla se žalobou, že současný soudce Šimek neměl kauzu dostat na starost. Vágonku už vyšetřuje také policie. Kromě samotné firmy stíhá dva bývalé členy vedení. „Je vedeno jedno trestní stíhání ve fázi vyšetřování, a to pro trestný čin neodvedení daně. V této kauze se jedná o škodu řádově 20 milionů korun,“ uvedl okresní státní zástupce v Lounech Radim Dragoun.