Klíčové dopravní stavby nakonec bez zdržení: Nebudou potřebovat nový posudek EIA

Česko vyjednalo v Bruselu výjimku pro deset významných dopravních staveb: jde zejména o dálniční úseky, které se budou moci začít stavět už příští rok a nebudou potřebovat nové posudky o vlivu na životní prostředí (EIA). V opačném případě by se totiž jejich stavba protáhla o několik let. V Bruselu o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se na věci domluvil s předsedou unijní exekutivy Jeanem-Claudem Junckerem.

Podmínkou podle Sobotky je, aby český parlament velmi rychle schválil příslušnou novelu o EIA, kterou už mají poslanci na stole. Sněmovna předlohu ve středu schválila ve zrychleném režimu. Změnu zákona musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Po prázdninách by pak mohlo být možné získat stavební povolení, zahájit výběrová řízení na dodavatele a příští rok stavět. „Doufám, že opozice bude jednat v národním zájmu a nebude blokovat klíčové dopravní stavby. Navíc je, myslím, zřejmá spoluodpovědnost opozice za to, že nebyly včas připraveny,“ poznamenal premiér.

 Bez této dohody by Česko nemohlo na dopravní stavby čerpat evropské dotace: „Součástí dohody je, že na všechny tyto stavby budou použity evropské fondy a že to Evropská komise nebude zpětně žádným způsobem zpochybňovat,“ poznamenal premiér. Spoluúčast se podle něj pohybuje v desítkách miliard korun, záviset bude na tom, jak rychle se reálně podaří stavět a peníze čerpat.

Můžeme tak pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze.
Dan Ťok

Okruh kolem Prahy má zatím smůlu, nevyšla ani výjimka výjimek

Původně zařadila Sobotkova vláda mezi prioritní stavby také silniční okruh kolem Prahy, pak ho ale po dohodě s Evropskou komisí ze seznamu stáhla s tím, že projekt není dostatečně připravený.

Proti tomu se ale ostře ohradilo hlavní město s tím, že uzavře část městského okruhu mezi Spořilovem a Běchovicemi pro kamiony delší než 12 metrů. Jenže to se zase nelíbí ministerstvu dopravy. 

„Museli jsme ho vyřadit, přestože jsme se snažili ještě o výjimku výjimek, aby zůstal. Evropská komise řekla, že buď tam nebude a pustí to, kdybychom na něm trvali, tak pravděpodobně nebudeme mít nic,“ prohlásil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Pro Pražský okruh se podle něj bude hledat speciální cesta, jak projekt prosadit. 

Navíc vedle klíčových staveb, které projdou zrychleným řízením, zůstává mnoho dalších staveb, které se opakování EIA zřejmě nevyhnou. Problémy se starými posudky na životní prostředí má totiž v Česku přes sto dopravních staveb za zhruba 130 miliard korun. Opětovné vypracování posudku přitom trvá minimálně rok a půl. 

Všechny tyto stavby totiž mají starý posudek EIA vzniklý podle zákona, který platil ještě před vstupem ČR do Evropské unie v roce 2004. Evropská komise ale tyto staré posudky nechtěla uznat.